Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Banen & Salaris 29 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Salaris gezondste beroep zonder diploma stijgt €4457 in Nederland

Postbode is een topbaan en het salaris stijgt fors. Geen diploma nodig en toch 4.457 erbij. Ja, er is een nieuw cao-akkoord bij PostNL.

Onze lichamen hebben te lang kromgebogen over toetsenborden gehangen om nog te functioneren als postbode, maar misschien ben jij er wel voor te porren. Misschien niet omdat het ‘het gezondste beroep ter wereld’ is, maar wel vanwege het salaris. Medewerkers van PostNL gaan er in de nieuwe cao namelijk zeer fors op vooruit.

Op het stalen ros de wijk in, door weer en wind, om mensen de mooiste liefdesbrieven en de verdrietigste rouwkaarten te bezorgen. Het is een eerzame roeping om postbode te zijn. Deze week werd bekend dat je er naast eer ook eindelijk een fatsoenlijk salaris mee kunt verdienen. PostNL gooit de lonen met maar liefst 19% omhoog.

PostNL bereikt akkoord: salaris postbode stijgt fors

Aangezien PostNL met grote personeelstekorten kampt, werd het wel verwacht dat ze er een schepje bovenop zouden doen. Dat er 19% op hun salarissen gekletst zou worden, hadden de medewerkers van PostNL echter niet durven dromen.

Jonge postbodes gaan er zelfs nog meer op vooruit. Bij 18-jarigen wordt het loon gelijk getrokken met 21-jarigen. Dit maakt postbode ook een prima baantje voor een tussenjaar of als bijbaan naast een studie.

Dit kun je binnenkort verdienen als postbode

Op dit moment komen postbodes er nogal bekaaid vanaf. Volgens de cao van september 2023 bedraagt het startloon 1.954,98 euro. De hoogste trede in schaal 1 bereik je na elf jaar, waarbij je brutoloon 2.378,30 euro bedraagt. Geen vetpot dus. In de nieuwe cao gaan de lonen er echter met een zeer forse 19% op vooruit. Hiermee komt het bruto startsalaris uit op 2.323,42 euro per maand. Per jaar verdient een beginnende postbode maar liefst 4.457 euro meer dan dat hij nu krijgt.

Met het nieuwe salaris gaat PostNL een stuk hoger dan het minimumloon, zelfs met de verhoging die eraan komt. Zeker omdat je er geen diploma voor nodig hebt, wordt het hiermee een interessant beroep. Op de website van PostNL zien we dat er momenteel 380 vacatures openstaan, en dan hebben we het alleen over postbodes.

Sorteerders worden eveneens volop gezocht. Naast de loonsverhoging is PostNL wanhopig genoeg om je ook nog eens 250 euro startbonus te geven. Fiets je in ieder geval tijdens je eerste werkdagen met een lach de striemende regen in!

Ook gezond, maar minder zwaar

Hou je wel van de buitenlucht, maar niet van hard werken? Dan schuilt er misschien meer een schaapherder in je dan een postbode. We zochten uit hoe je dat wordt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.