Jana Witteman
Jana Witteman Banen & Salaris 27 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Het veel hogere minimumloon vanaf juli 2024 baart nu al zorgen

Halfjaarlijks stijgt het minimumloon mee met de indexatie van de cao lonen. Maar voor dit jaar staat er – vooralsnog – een extra verhoging op de planning. Dit zijn de verwachtingen voor het minimumloon vanaf juli 2024.

In oktober 2023 werd er in de Tweede Kamer gestemd voor een extra verhoging van 1,2 procent van het minimumloon. Daarmee zou het minimumloon in juli dus niet alleen meestijgen met de cao salarissen, maar extra worden verhoogd.

Kosten voor extra verhoging minimumloon

Met de reguliere stijging en geplande extra stijging van het minimumloon stijgen in juli 2024 ook automatisch de uitkeringen in Nederland. Die verhoging van het loon en de verhoging van de uitkeringen moet uiteraard worden bekostigd. Op het moment dat de Tweede Kamer met een meerderheid vóór deze extra verhoging stemde, was het idee om de verhoging te betalen via een verhoogde bankenbelasting.

Over die manier van financieren maakt demissionair staatssecretaris Van Rij van Financiën zich nu zorgen. De hogere bankenbelasting is namelijk nadelig voor grote bedrijven, wat het ongunstig maakt voor bedrijven om zich in Nederland te vestigen, meldt NOS. Daarom wordt er gezocht naar andere manieren om de extra verhoging van het minimumloon te bekostigen. In het meest nadelige geval voor iedereen die een minimuminkomen verdient, wordt het hele voorstel van tafel geveegd.

Het minimumloon 2024 per 1 juli

Met ingang van 1 januari 2024 is er al het nodige veranderd omtrent het minimumloon. Sindsdien is namelijk het minimum uurloon in werking getreden. Daarmee is het minimum dag-, week-, en maandloon verleden tijd en krijg je betaald per uur. Dat pakt voornamelijk voor werkenden met een fulltime werkweek van 40 uur voordelig uit. Tot eind 2023 was namelijk het salaris per uur voor hen 11,51 euro. Met het minimumuurloon dat geldt sinds 2024 is dat 13,27 euro.

Met de extra verhoging van 1,2 procent per 1 juli zou het minimumloon daarmee oplopen tot een bedrag van in ieder geval 13,43 per uur. Dit geldt voor medewerkers van 21 jaar en ouder. Daarbovenop komt de reguliere indexatie op basis van de cao-lonen, waardoor het nieuwe minimumuurloon richting de 14 euro gaat. De halfjaarlijkse indexatie wordt volgens het Kamerstuk dat gepubliceerd is op de site van de Tweede Kamer in het voorjaar van 2024 bekend gemaakt.

Check hier de bedragen van het huidige minimumjeugdloon voor werkenden van 15 tot 21 jaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.