Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 27 mrt 2024
Leestijd: 4 minuten

De enige Star Wars-kijkvolgorde volgens bedenker George Lucas

Alle Star Wars-films zijn op Disney+ te streamen, maar waar moet je beginnen? De bedenker van het universum, George Lucas, heeft er een zeer duidelijke mening over. Ahsoka wordt massaal bekeken, en daarin zitten veel referenties naar de originele films. Een mooi moment om aan alle discussie een einde te maken!

Star Wars beslaat een omvangrijk en zeer lucratief universum aan films, televisieseries, cartoons, games, comics en boeken. Een Expanded Universe dat zo complex en inconsistent werd dat Disney het ze als Legends besloot te bestempelen.

Het Star Wars-dilemma

Toch blijft er zelfs een dilemma over als je de televisieseries, spin-offs en boeken die wél canon zijn buiten beschouwing laat. Puur de originele twee filmtrilogieën.

Zoals we allemaal weten begon George Lucas, de bedenker van dit alles, in 1977 met een op zichzelf staande film. Sterker nog, er kwam zelfs een boek uit dat alvast een einde breide aan het verhaal, in het geval er nooit een tweede film zou komen. Het levert een fascinerende read op, genaamd Splinter of the Mind’s Eye. Daarin bloeit de romantiek tussen Luke en Leie zelfs op… Tja, de schrijver wist toen nog niet dat ze broer en zus waren.

Het liep allemaal anders. Gelukkig maar. In 1980 kwam The Empire Strikes Back uit, en in 1983 werd de trilogie afgesloten met Return of the Jedi. Niet deel twee en drie, maar deel vijf en zes.

Star Wars Splinter of the Mind's Eye
Het originele einde van Star Wars (Afbeelding: Lucasfilm)

Met welke trilogie begin je?

Vervolgens maakte George Lucas zijn verhaal begin deze eeuw af met nog eens drie Star Wars-film. De controversiële prequels. Darth Vader kreeg na twee decennia zijn eigen origin story.

Dat levert echter een vraagstuk op waar menig fan een pittige mening over heeft: wat is de ‘juiste’ kijkvolgorde? Begin je bij de film die als eerst uit kwam, met A New Hope dus, of ga je chronologisch het complete verhaal af?

Uiteindelijk is die keuze aan jou, maar de bedenker van de gehele franchise heeft gelukkig hier ook zo zijn visie op.

De enige correcte volgorde volgens George Lucas

Entertainmentmagazine Vulture vroeg George Lucas in 2015 wat de beste kijkvolgorde voor de Star Wars-films is. Zijn antwoord was duidelijk: chronologisch is de correcte kijkvolgorde. Oftewel, je ‘moet’ beginnen met A Phantom Menace.

“Begin met één. Dat is de manier om het goed te doen: 1, 2, 3, 4, 5, 6. Dat is de manier waarop ze zouden moeten worden gedaan. Alleen omdat het lang duurde om te filmen, wil dat nog niet zeggen dat je het niet in de juiste volgorde doet.”

Daar zit wat in: dat de filmmaker qua productie een ander ritme koos en pas later in de prequels dook, betekent niet dat je het resulterende complete verhaal ook op die manier moet gaan ervaren. Het verhaal begint nou eenmaal bij A Phantom Menace, niet bij A New Hope.

Het interview vond plaats voor dat A Force Awakens uitkwam, dus de beste man heeft het enkel over zijn eigen trilogieën. Wanneer je die logica doortrekt, dan is het echter duidelijk dat je de recente Disney-trilogie als laatste moet kijken, na de eerste twee. Of gewoon lekker links laten liggen.

Star Wars documentaire ILM George Lucas
George Lucas (links) (Afbeelding: Lucasfilm Ltd./Twentieth Century)

Andere grote namen denken mee

Uiteindelijk is de keuze aan jou. George Lucas is de vader van Star Wars, maar lang niet iedereen is het met ‘m eens. Vulture vroeg destijds ook andere grote namen uit Hollywood naar de beste kijkvolgorde. Een kleine selectie uit de antwoorden, die je allemaal hier kunt vinden:

Mark Ruffalo: “Van de eerste die gemaakt werd tot de meest recente.  Zo bouwen ze gewoon lekker op. Dat is hoe ik ze heb gezien, en ik ben vrij nostalgisch ingesteld.”

Lin-Manuel Miranda: “Chronologisch, zoals ze werden uitgebracht. Absoluut. Het voelde goed om ze zo te ervaren. Lineair is de beste manier om het te doen.”

Andrew Haigh: “Ik hoef er niet eens over na te denken. Je moet de traditionele route volgen. Je begint met Star Wars, dan The Empire Strikes Back en Return of the Jedi. Ik ben opgegroeid met het kijken naar die films, en ik geloof gewoon dat de volgorde waarin ze zijn uitgebracht de enige manier is om ze te kijken.”

Samuel L. Jackson

Samuel L. Jackson zit in kamp Lucas: “Alles moet in numerieke volgorde worden bekeken als je de mythologie wilt volgen van wat er gebeurt. Begin bij aflevering bij Episode One en doorloop het op die manier. Dat zou ik doen. De mythologie is sterker op die manier. Het verhaal van Anakin is waar dit al die tijd al om draait. Zijn bloedlijn is de sterke bloedlijn, dus je moet een beetje weten wat daar aan de hand is.”

Check ook de juiste volgorde van een Marvel-filmmarathon.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.