Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 28 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Oude DVD’s nu veel geld waard, check je collectie op deze films

En nu maar hopen dat jij die oude DVD-collectie nog op zolder hebt liggen. Net als de langspeelplaat, het cassettebandje en Pokémon-kaarten slaat de nostalgie toe rond DVD’s. De schijfjes leveren ineens veel geld op.

De Digital Versatile Disc was een revolutie binnen de filmwereld. Waar men gewend was aan de lompe videobanden, die je helemaal moest terugspoelen, was er ineens een schijfje in de vorm van een CD met helderder beeld en een stuk meer gebruiksgemak.

In 1995 uitgevonden door Philips, Sony, Toshiba en Panasonic en in 1997 in Nederland geïntroduceerd. De regeerperiode was niet van heel lange duur. Eerst kwam blu-ray de macht verstoren en al snel popten de illegale downloadwebsites en streamingdiensten op.

Oude DVD’s veel geld waard

Het lijkt allemaal nog niet zo lang geleden, maar er komt een generatie aan die DVD’s al niet meer herkent, zoals kinderen ook niet meer weten wat een cassettebandje is. Dus komen nostalgische krachten om de hoek kijken. Ineens zijn de schijfjes cult, en dan vooral de bijzondere edities die nog in goede staat verkeren.

pulp fiction collectors collection dvd veel geld waard
(Afbeelding: eBay)
Oude DVD's nu veel geld waard, check je collectie op deze films pulp fiction
(Afbeelding: Reddit)

Vooral klassieke films uit de jaren 90 zijn populair op marktplaatsen als eBay. Zo levert een origineel exemplaar van de collectors collection van Quentin Tarantino-film Pulp Fiction aardig wat geld op. “Dat heeft vooral te maken met de unieke esthetische aantrekkingskracht en de verbeterde kijkervaring die de DVD biedt door de toevoeging van beelden van achter de schermen en andere extra inhoud”, verklaart Ryan Toomey, redacteur bij Film Geek. Vooral de 15th anniversary Limited Edition Collector’s Briefcase is gewild en betrekkelijk zeldzaam.

De meest waardevolle boxen

Door de jaren heen zijn er behoorlijk wat bijzondere edities van DVD’s uitgekomen. Een rondje over eBay laat zien dat de trend upcoming is en dat er al fors geld wordt gevraagd. Een kleine compilatie.

The Evil Dead (Book of the Dead edition) – 199,95 euro

The Evil Dead (Book of the Dead edition) oude dvd's veel geld waard
(Afbeelding: eBay)

Deze speciale DVD-versie van The Evil Dead is bijzonder door zijn hoes met boomstamreliëf. Bovendien is het een cultklassieker binnen de horrorwereld. Op Bol.com tweedehands te koop voor 199,95 euro. Ook op eBay vind je peperdure exemplaren.

Alien Quadrilogy (25th Anniversary) – 677 euro

Alien Quadrilogy 25th Anniversary oude dvd's veel geld waard
(Afbeelding: eBay)

Als je deze special DVD-edition van de Alien-franchise op zolder hebt liggen, kun je echt serieus geld vragen. De case waarin de DVD’s zitten heeft de vorm van het iconische alienhoofd. Op eBay te koop vanaf 677 euro. Inbegrepen zitten de vier originele films: Alien (1979), Aliens (1986), Alien 3 (1992) en Alien Resurrection (1997). Bonus: de miniatuur-alien.

National Treasure (Presidential Edition) – 200 euro

national treasure presidential collection dvd's veel geld waard
(Afbeelding: Buena Vista Pictures Distribution)

National Treasure is een heerlijke avonturenfilm uit 2004 met cultacteur Nicolas Cage in de hoofdrol. Een vervolg kwam er in 2007 en beide DVD’s zitten in deze prachtige hoes van de speciale editie. Zeer zeldzaam en moeilijk te vinden. Geschatte waarde: 200 euro.

The Real Ghostbusters Complete Collection – 876 euro

The Real Ghostbusters Complete Collection dvd's veel geld waard
(Afbeelding: Columbia Pictures)

Deze DVD-set van de animatieserie leverde onlangs op eBay omgerekend 876 euro op. Het gaat om de speciale editie met de complete collectie van de tekenfilm, verpakt in een box die gebouwd is als brandweerkazerne, de plek van waaruit de Ghostbusters opereerden.

Check je collectie op zolder naar waardevolle films

Zo zijn er nog veel meer DVD’s, speciale editie of niet, waar je veel geld voor kunt vragen. In de onderstaande video worden een paar films genoemd. Voor de rest is het gewoon even uitzoeken op Google. En dan komt Koningsdag er ook nog aan. Op de vrijmarkt doen ze het vast goed. Massa is kassa.

Check ook deze hitserie uit het DVD-tijdperk die nu een grote hit is op Netflix.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.