Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Banen & Salaris 22 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit salaris verdient een schaapherder en er zijn best veel vacatures

Een schaapherder en zijn kudde vervullen een cruciale rol in het Nederlandse natuurbeheer. Immers: zonder schapen geen heide. Maar hoeveel salaris verdient een schaapherder eigenlijk? En hoe word je het?

Er komt een dag dat we onze kantoortuin in de fik steken en zonder een blik achterom ons bestaan vaarwel zeggen, om de rest van onze dagen als schaapherder te slijten. Turend naar de ondergaande zon met een grasspriet in onze mondhoek, in onze hoofden net zoveel denkactiviteit als in dat van de schapen. Voor dit artikel zoeken we alvast uit hoe we schaapherder kunnen worden en hoeveel het verdient.

Hoe word je een schaapherder?

Er is één opleiding in Nederland waarmee je schaapherder kunt worden, namelijk de mbo-opleiding Schaapherder in Velp. Hier leer je (uiteraard) over het schaap, maar ook over schapenbegrazing, natuurbeheer en mens & ondernemerschap.

Eén dag per week ga je naar school en drie dagen in de week loop je mee met een ervaren schaapherder. Als alles goed gaat, ben je na twee jaar in bezit van een diploma Schaapherder op mbo 3-niveau.

Het salaris van een schaapherder anno 2024

Als je klaar bent met je opleiding, kun je op zoek naar een baan in een van de 25 natuurgebieden waar nog schaapskuddes actief zijn. Op dit moment staan er vacatures open in onder andere Appelscha en Loon op Zand.

Een schaapherder op de Ginkelse Heide (Bron: ANP)

Schaapherder doe je niet om er rijk van te worden. In de cao lezen we dat het startsalaris op 1.894,90 euro per maand ligt. Je kunt doorgroeien tot een maximaal bruto salaris van 3.019,60 euro.

Assistent-schaapherder worden zonder opleiding

Onze meest interessante vondst is echter een vacature tot assistent-schaapherder in Uden. Het gaat om een tijdelijke functie en je hoeft geen diploma te hebben. De bezigheden bestaan uit netten zetten, netten weer opruimen, schapen verzorgen en het begrazingsplan uitvoeren. Dit alles doe je onder de hoede van een ervaren herder.

Als assistent-schaapherder kun je tussen de 13,54 en 14,47 euro per uur verdienen. Heb je toevallig een paar maanden niks te doen? Bekijk dan hier de vacature. Als wijzelf niet dag in dag uit ons stukjesquotum voor Manners moesten halen, waren we nu al een sollicitatiebrief aan het tikken!

Het salaris van een boswachter

Wil je verder dromen over levenspaden die (vooralsnog) onbewandeld zijn gebleven? Lees dan hier hoe je een boswachter of een verzorger in de dierentuin wordt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.