Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Banen & Salaris 16 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Het salaris van een boswachter in 2024

Wie droomt er niet van om het roer om te gooien en boswachter te worden? Wij bij Manners meerdere keren per dag. In dit artikel lees je hoe je boswachter wordt en hoeveel salaris een boswachter in 2024 verdient.

Nooit meer vergaderen, niemand die je op maandagochtend vraagt of je nog iets hebt gedaan in het weekend en geen rugpijn meer ondanks je ergonomische bureaustoel.

Het beroep van boswachter spreekt bij veel mensen tot de verbeelding. Dat blijkt wel uit de talloze sollicitatiebrieven die het Staatsbosbeheer ontvangt iedere keer als er een vacature vrijkomt.

Salaris boswachter 2024
Een van de taken van een boswachter is om de wandelpaden na een storm weer veilig te maken (Afbeelding: ANP)

In een artikel van het AD lezen we dat de meeste brieven afkomstig zijn van ICT’ers, ambtenaren en andere muurbloempjes uit de kantoortuin die dromen van een ander bestaan. Hun brieven gaan gelijk de prullenbak in, waarschuwt Staatsbosbeheer. Om kans te maken om als boswachter aan de slag te gaan, moet je eerst een relevante opleiding volgen.

Opleidingen tot boswachter op mbo-, hbo- en wo-niveau

Boswachter word je door de opleiding Bos- en Natuurbeheer te volgen. Dit kan op alle niveaus. Op mbo-niveau heeft Staatsbosbeheer zelfs zijn eigen opleiding tot boswachter. Deze bieden ze aan in samenwerking met mbo Yuverta. Je kunt deze opleiding volgen in Roermond of Velp.

Op hbo-niveau wordt Bos- en Natuurbeheer aangeboden aan de Hogeschool Van Hall Larenstein. Deze zit in Leeuwarden en in Velp. Tot slot kun je de opleiding ook op WO-niveau volgen aan de Universiteit van Wageningen. Afgestudeerden van deze opleiding gaan echter vaker als onderzoeker of beleidsmedewerker aan de slag dan als boswachter.

Het salaris van een boswachter anno 2024

Doordat je boswachter kunt worden via meerdere opleidingsniveaus, kan ook het salaris behoorlijk verschillen. Wie geen ervaring heeft en de mbo-opleiding achter de rug heeft, kan volgens Indeed rekenen op een startsalaris van om en nabij de 2.388 euro. Een afgestudeerde hbo’er start met een paar honderd euro meer.

boswachter salaris 2024
Staatsbosbeheer is onder andere nog op zoek naar een boswachter op Schiermonnikoog. (Afbeelding: ANP)

Wij denken echter dat een boswachter anno 2024 heel wat meer kan verdienen. Duiken we namelijk in de vacatures als boswachter die op dit moment openstaan, dan komen we veel hogere bedragen tegen. De nieuwe boswachter van Fochteloërveen en Schiermonnikoog mag zich bijvoorbeeld verheugen op een salaris van minimaal 2.794 en maximaal 3.731 euro bruto per maand. In Grevelingen kun je zelfs aan de slag voor een loon tussen de 2.945 en 3.954 bruto. Dat klinkt al een stuk beter!

Baanperspectieven als boswachter

Het vak van boswachter spreekt zoals gezegd bij veel mensen tot de verbeelding. Veel boswachters raken bovendien zo verweven met hun bos dat ze het werk tientallen jaren aan een stuk blijven doen. Daardoor zijn er altijd meer mensen die boswachter willen worden dan openstaande vacatures.

Wat wel in je voordeel werkt, is dat er veel oude boswachters zijn die dezer jaren met pensioen gaan. Op Indeed vinden we momenteel 18 vacatures voor boswachter in onder andere Vorden, Waalwijk en Driessen.

Droomhuis in het bos

Een opleiding Bos- en Natuurbeheer volgen toch te veel werk? Dan kun je ook gewoon een vakantie in het meest idyllische boshuisje ter wereld boeken. Waan je je ook een soort boswachter, maar dan anders!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.