Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 9 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe oorlogsfilm Netflix volgt onmogelijke reddingsactie

Netflix trakteert ons later deze maand op een kersverse oorlogsfilm. We gaan de lucht in met Air Force The Movie, maar Tom Cruise hoeft zich geen zorgen te maken.

2022 was een topjaar voor liefhebbers van oorlogsfilms en series, met als onbetwiste hoogtepunt All Quiet on the Western Front. Eindelijk eens een moderne versie van een filmklassieker die wél geslaagd uitpakt. En daarmee een aanwinst voor de verder relatief beperkte filmbibliotheek van Netflix.

Air Force The Movie: Danger Close

De NPO zorgt er met De Stamhouder voor dat je ook 2023 af kunt trappen met een meeslepend oorlogsverhaal. Daarover lees je meer in dit artikel. Maar voor de echte spectaculaire oorlogsactie kom je toch ook dit jaar weer bij Netflix uit. Althans, dat is waar de streamingdienst je van probeert te overtuigen met een eerste volledige trailer voor Air Force The Movie: Danger Close.

Ja, na Top Gun: Maverick en een opvallende Chinese propagandafilm gaan we opnieuw de lucht in met gevechtsvliegtuigen. De Maleisische oorlogsfilm heette origineel Air Force the Movie: Selagi Bernyawa, maar voor Netflix wordt er een internationaler sausje over gegoten.

Oorlogsfilm over reddingsactie

Air Force The Movie volgt het PASKAU-team, een militair team dat de opdracht heeft om hulpverleners te beschermen. Dat hebben ze zojuist gedaan in Namburi, een door oorlog verwoest land. Ze zijn klaar om terug naar huis te vliegen, wanneer hun vliegtuig opeens uit de lucht wordt geschoten door militanten. Negen passagiers weten op tijd uit het vliegtuig te springen en de resulterende crash te overleven.

Dan begint de actie pas echt, want de luchtmacht van Maleisië stelt een eliteteam samen om de overlevenden te redden. Een ‘onmogelijke’ reddingsactie. Netflix presenteert met Air Force The Movie: Danger Close dus slim een lokale, Maleisische film aan een groot, internationaal publiek. Een publiek dat anders nooit van de actiefilm had gehoord.

Geen hoogvlieger?

De regie is in handen van Zulkarnain Azhar, die verder maar één film op zijn naam heeft staan, en Frank See, wiens IMDb-profiel een opvallende lijst aan soortgelijke generieke oorlogsfilms met krappe zesjes toont. Ook na het checken van de trailer kun je eigenlijk niet aan de indruk ontkomen dat Air Force The Movie geen hoogvlieger gaat worden. De film past perfect in het rijtje patriottische, met propaganda gevulde oorlogsfilms, met perfecte helden en zwart-witte schurken. Vermakelijk? Zeker, maar verwacht geen All Quiet on the Western Front deel twee.

Vanaf 25 januari kun je zelf een oordeel gaan vellen. Vanaf dan staat Air Force The Movie: Danger Close op Netflix. Check in de tussentijd ook ons lijstje met de allerbeste oorlogsfilms op Pathé Thuis, of verwonder je nog even over het feit dat de onderstaande poster echt officieel marketingmateriaal voor Air Force The Movie is.

Air force the movie Danger Close oorlogsfilm Netflix
🔥 (Afbeelding: Netflix)

Film Affinity

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.