Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 11 nov 2022
Leestijd: 6 minuten

Beter dan Netflix: de top 10 beste oorlogsfilms op Pathé Thuis

De beste oorlogsfilms huren is een goedkopere optie dan een abonnement nemen op tig streamingdiensten. Aanschouw: de top 10 beste oorlogsfilms op Pathé Thuis, gerangschikt op basis van IMDb-score.

De wereld van streamingdiensten is de afgelopen jaren hopeloos gefragmenteerd. Waar je in 2014 nog een enorme bibliotheek aan grote bioscoopfilms op Netflix kon vinden, hebben de meeste studio’s nu hun eigen streamingdiensten.

Tijd om films huren te heroverwegen

Wat films betreft kan het dan ook anno nu slim zijn om eens je abonnementen te heroverwegen. Je kunt tientallen euro’s uitgeven aan tig streamingdiensten, om vervolgens genoegen te moeten nemen met die ene film die Disney+ toevallig wél heeft.

Of je houdt het bij één streamingdienst voor series, en huurt gewoon een film die je écht wilde zien. Huren ja. Pathé Thuis heeft een gigantische filmbibliotheek, inclusief recente bioscoopfilms. Maar ja, je moet per film betalen.

Zeker nu elke streamingdienst zijn prijzen verhoogt en gezien het versplinterde aanbod is betalen per film die je echt wilt zien in de meeste gevallen echter goedkoper dan elke maand betalen voor een lading abonnementen.

Top 10 beste oorlogsfilms op Pathé Thuis

Neem bijvoorbeeld ons favoriete filmgenre, de oorlogsfilm. Als je alle oorlogsfilms op Pathé Thuis pakt en rangschikt op basis van IMDb-score, dan krijg je de onderstaande top 10. Vergelijk ‘m met de top 10 beste oorlogsfilms op Netflix en het contrast is groot. Huur en stream ze!

10. Full Metal Jacket (1987)

Full Metal Jacket is een van de meest indrukwekkende oorlogsfilms aller tijden. Regisseur Stanley Kubrick wist de wrede realiteit van de oorlog in Vietnam op een ongeëvenaarde manier vast te leggen. De film toont de harde training die marine-rekruten moesten doorstaan, en hoe dat vooral hun karakter voorgoed kan veranderen. Met recht één van de grote klassiekers in het genre.

Full Metal Jacket is nu te zien op: Pathé Thuis, HBO Max

IMDb-score: 8.3

9. Inglourious Basterds (2009)

Quentin Tarantino staat natuurlijk bekend om zijn unieke en herkenbare stijl. Inglourious Basterds combineert die ingrediënten met ons favoriete genre: de oorlogsfilm. We volgen een groep Joodse soldaten die op nazi’s jagen, onder leiding van luitenant Aldo Raine, gespeeld door Brad Pitt. En vergeet Christoph Waltz niet, die een magistrale rol speelt als SS-kolonel Hans Landa.

Inglourious Basterds is nu te zien op: Pathé Thuis, Netflix, Prime Video, Ziggo (huurfilm), SkyShowtime

IMDb-score: 8.3

8. Paths of Glory (1957)

Paths of Glory is één van die films die je laat nadenken over wat oorlog echt betekent. Het verhaal draait om kolonel Dax, gespeeld door Kirk Douglas, die geconfronteerd wordt met de waanzin van oorlog. Nadat hij weigerde om zijn mannen te laten sterven in een zinloze aanval, beschuldigt de generaal hen van lafheid en probeert hun commandant hen te verdedigen. Een rauw en schokkend portret van de gruwelijkheden van oorlog, die ondanks het jaar van verschijnen anno 2022 nog steeds een grote indruk maakt.

Paths of Glory is nu te zien op: Pathé Thuis

IMDb-score: 8.4

7. Dr. Strangelove (1964)

We blijven even in de filmgeschiedenis hangen met Dr. Strangelove. Deze haast absurdistische klassieker uit 1964 is een politieke satire die zich afspeelt tijdens de Koude Oorlog. Een krankzinnige Amerikaanse generaal voert een aanval op de Sovjet-Unie uit, wat een weg naar nucleaire holocaust veroorzaakt die een oorlogsruimte vol politici en generaals verwoed probeert te stoppen. Deze film is een… ervaring.

Dr. Strangelove is nu te zien op: Pathé Thuis, Prime Video

IMDb-score: 8.4

6. Braveheart (1995)

Nee, niet elke film in dit lijstje gaat over de Tweede Wereldoorlog of de Koude Oorlog. We gaan verder terug in de tijd voor filmklassieker Braveheart. Ook een oorlogsfilm! De film gaat over de Schotse krijger William Wallace, die zijn landgenoten leidt in een opstand om hun thuisland te bevrijden van de tirannie van koning Edward I van Engeland. De resulterende veldslag is een legendarisch stukje filmgeschiedenis.

Braveheart is nu te zien op: Pathé Thuis, Disney+

IMDb-score: 8.4

5. Apocalypse Now (1979)

Met een IMDb-score van 8.5 is Apocalypse Now een van de beste oorlogsfilms aller tijden. De film volgt de Amerikaanse legerofficier Willard, die de opdracht krijgt om tijdens de Vietnamoorlog een kolonel te vermoorden die compleet is losgeslagen en weigert om naar de legerleiding te luisteren. Onderweg komt hij allerlei obstakels tegen, zowel fysiek als mentaal, en raakt steeds meer geïsoleerd van de wereld om hem heen. Een film die ook vooral wat cinematografie betreft indruk maakt.

Apocalypse Now is nu te zien op: Pathé Thuis, Prime Video, Viaplay

IMDb-score: 8.5

4. The Pianist (2002)

Een ware klassieker: The Pianist is een meeslepende film over het leven van muzikant Wladyslaw Szpilman. Gespeeld door Adrien Brody in een Oscar-winnende rol, zien we hoe Szpilman alles verliest tijdens de Tweede Wereldoorlog: zijn familie, zijn vrienden, zijn huis. Alleen met de kracht van muziek lukt het hem te overleven in het vernietigde Warschau-getto. Een prachtige film over hoop, liefde en moed.

The Pianist is nu te zien op: Pathé Thuis, Prime Video, Viaplay, Videoland

IMDb-score: 8.5

3. La vita è bella (1997)

La vita è bella is een Italiaanse film uit 1997, geschreven en geregisseerd door Roberto Benigni. De film gaat over Guido Orefice, een Joodse man die in de Tweede Wereldoorlog in Italië woont. Wanneer hij en zijn zoon het slachtoffer worden van de Holocaust, gebruikt hij wil, humor en verbeelding om zijn zoon te beschermen tegen de gevaren in en rond hun kamp. La vita è bella is niet alleen een indrukwekkende oorlogsfilm, maar ook een hartverwarmende komedie die, hoe zoetsappig dan ook, alles kan overwinnen.

La vita è bella is nu te zien op: Pathé Thuis, Film1, SkyShowtime

IMDb-score: 8.6

2. Saving Private Ryan (1998)

Tja, wat moeten we na tig artikelen nog over Saving Private Ryan zeggen? Het meesterwerk van Steven Spielberg trapt meteen af met D-day, op het strand van Normandië. Oftewel, je zit meteen midden in de strijd. Drie broers zijn gesneuveld in verschillende veldslagen, en alles wordt op alles gezet om hun vierde broer te vinden en veilig thuis te brengen. No-brainer: deze moet je gezien hebben!

Saving Private Ryan is nu te zien op: Pathé Thuis, Netflix, Prime Video, Ziggo (huurfilm)

IMDb-score: 8.6

1. Schindler’s List (1993)

Spielberg heeft ook de nummer één beste oorlogsfilm op Pathé Thuis in handen. In 1993 bracht hij Schindler’s List uit, met recht een filmklassieker. De film vertelt het waargebeurde verhaal van industrieel Oskar Schindler, die ertoe besloot zijn Joodse personeelsbestand te helpen ontvluchten aan de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een prachtfilm met toprollen van Liam Neeson, Ben Kingsley en Ralph Fiennes.

Schindler’s List is nu te zien op: Pathé Thuis, Netflix

IMDb-score: 9.0

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.