Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 17 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Netflix dropt 5 Scandinavische topfilms (inclusief de ‘Deense Fargo’)

Het is Nordics-week op Netflix. Er is een enorme bulk Zweedse, Deense en Noorse content gedropt. Voor de goede orde lichten we de vijf beste Scandinavische films uit.

Meer van de series? Check dan hier zes ijzersterke Scandinavische misdaadseries die Netflix onlangs lanceerde.

Nieuwe Scandinavische films op Netflix

Als kind groeide je er al mee op: Scandinavische films en series. Pippi Langkous is natuurlijk het bekendste voorbeeld. Maar de Zweedse en Deense kinderfilms die op de vroege zondagochtend door VPRO werden uitgezonden, waren pas echt goed. Voor volwassenen wordt er in de Nordics minstens evenveel topmateriaal gemaakt. Vijf nieuw verschenen films uitgelicht.

1. Frygtelig Lykkelig (Denemarken)

Frygtelig Lykkelig (Terribly Happy) is een Deense misdaadfilm uit 2008, geregisseerd door Henrik Ruben Genz. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van Erling Jepsen uit 2004, en gaat over een commissaris die in een dorpje terecht komt dat er zo zijn eigen regels op nahoudt. Een misdaaddrama staat centraal, de cynische en zwarte humor zorgt voor een sausje dat proeft als de Coen Brothers-film Fargo.

Nu te zien op Netflix.

2. Mørke (Denemarken)

Alles wat je van Scandinavische films verwacht, zit in Mørke. Duister, psychologisch en mysterieus. De jonge journalist Jacob gaat op onderzoek uit, nadat zijn gehandicapte zus tijdens haar huwelijksnacht onder mysterieuze omstandigheden zelfmoord heeft gepleegd.

Nu te zien op Netflix.

3. Anklaget (Denemarken)

Anklaget is een Deense dramafilm uit 2005, geregisseerd door Jacob Thuesen. De film gaat over het echtpaar Henrik en Nina Christofferson. De op het oog burgerlijke Hendrik wordt gearresteerd als zijn 14-jarige dochter hem aanklaagt voor misbruik. Maar is hij ook echt schuld? En wie kan wie nog vertrouwen?

Nu te zien op Netflix.

4. Naboer (Noorwegen)

Als een smoorverliefde jongeman een uitnodiging van zijn sexy buren accepteert, raakt hij in een bloederige nachtmerrie verzeild. Ook Naboer heeft alle ingrediënten die je in Scandinavische films wil zien.

Nu te zien op Netflix.

5. Baba’s Bilar (Zweden)

In Scandinavië kunnen ze meer dan alleen duistere series en psychologische thrillers maken. Aan de geniale Noorse komedieserie Lilyhammer zagen we al dat ze in de Nordics over een goede dosis zelfspot en donkere humor beschikken. De Zweedse film Baba’s Bilar (Baba’s Cars) drijft ook de spot met eigen stereotypes, en kent een louche hoofdpersoon. Hij steelt in opdracht een auto om de schuld bij zijn minnares in te lossen. Maar laat die auto nou net van een Russische gangster zijn. Niet zo goed als Lilyhammer, wel een vermakelijke en originele keuze voor de zaterdagmiddag. Vergeet deze Zweedse balletjes niet te maken als borrelhap.

Nu te zien op Netflix.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.