Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 15 aug 2023
Leestijd: 4 minuten

The Witcher lezen? Dit is de ultieme leesvolgorde voor de boeken

Het derde seizoen van The Witcher op Netflix was niet al te best. Gelukkig zijn de originele boeken van Andrzej Sapkowski er nog, ook in het Nederlands verkrijgbaar. Een absolute aanrader, want Geralt en co. komen daarin veel beter tot hun recht. Maar waar moet je beginnen met lezen? Niet aan het begin, in ieder geval. Dit is de optimale leesvolgorde voor de The Witcher-boeken.

Laten we eerlijk zijn: het derde seizoen van The Witcher viel vies tegen. Aan de kijkcijfers te zien haakt het grote publiek ook massaal af, nog voor Henry Cavill op controversiële wijze de Netflix Original heeft verlaten. Laat staan wat er met de kijkcijfers zal gebeuren wanneer Liam Hemsworth het stokje overneemt, het broertje van Chris ‘Thor’ Hemsworth.

Netflix doet The Witcher tekort

Fans zijn al langer teleurgesteld in hoe de showrunners hun favoriete boekenreeks adapteren. De showrunners geven op hun beurt juist diezelfde fans weer de schuld. Lekker met de vingers wijzen dus.

Al die controverse is leuk en aardig, maar het resultaat blijft hetzelfde: de wereld van de Poolse schrijver Andrzej Sapkowski krijgt niet de adaptatie die het verdient. Zonde, want Netflix had eindelijk zijn eigen Game of Thrones te pakken.

De originele boeken, ook in het Nederlands

Gelukkig zijn de boeken er nog. Na het tegenvallende derde seizoen van de show is het het perfecte moment om het bronmateriaal erbij te pakken. De boekenreeks die Sapkowski al sinds de jaren negentig schrijft is zowel in het Engels als in het Nederlands verkrijgbaar.

Sterker nog, door het initiële succes van de Netflix-serie zijn de Nederlandse vertalingen makkelijker te vinden dan ooit. De schrijver van de fantasy-reeks kondigde onlangs zelfs aan dat hij na tien jaar bezig is met een nieuw Witcher-boek.

Waar te beginnen met lezen?

Het perfecte moment dus de ultieme versie van je geliefde serie-wereld in te duiken. De boeken dus. De grote vraag is dan alleen waar je moet beginnen. Andrzej Sapkowski heeft naast volledige romans namelijk ook meerdere bundels met korte verhalen uitgebracht. Daarmee is de wereld van Geralt of Rivia zelfs begonnen. Voeg daar aan toe dat je de boeken eigenlijk het beste niet chronologisch kunt checken, en je hebt een literair puzzeltje die behoorlijk wat verwarring op kan leveren.

Het voelt misschien gek om niet bij het eerste boek te beginnen, maar dit is de optimale leesvolgorde van de The Witcher-boeken. Of, zoals de reeks oorspronkelijk in het Nederlands werd genoemd: De Hekser. Bah.

Optimale leesvolgorde voor The Witcher

Engelse naam Nederlandse titel
1 The Last Wish (1993) De laatste wens en Het zwaard der voorzienigheid
2 Sword of Destiny (1992) De laatste wens en Het zwaard der voorzienigheid
3 Blood of Elves (1994) Het bloed van de elfen
4 Time of Contempt (1995) De jaren van verachting
5 Baptism of Fire (1996) De vuurdoop
6 The Tower of the Swallows (1997) De Zwaluwentoren
7 The Lady of the Lake (1999) De vrouwe van het meer
8 Season of Storms (2013) Het seizoen van stormen

Waarom niet bij het begin beginnen?

De reden dat je The Last Wish beter kunt checken voor Sword of Destiny, is vrij simpel. Beide boeken bundelen korte verhalen die Sapkowski begin jaren negentig schreef, en waarin de wereld van The Witcher dus tot stand kwam. Pas in The Last Wish kwam de Poolse schrijver echter met Geralt op de proppen. Ook schetst hij daarin The Continent, zijn zilveren zwaard en andere elementen die de basis leggen voor de rest van de reeks.

In Sword of Destiny, dat zich na de gebeurtenissen van The Last Wish afspeelt, wordt Ciri geïntroduceerd. Beide bundels zijn eerder overigens in het Nederlands… gebundeld.

Kort na de gebeurtenissen uit Sword of Destiny vinden de ‘volledige’ romans plaats. Kort door de bocht: Sapkowski vertelde op zichzelf staande verhalen in zijn eerste bundel, ontdekte de potentie van zijn creatie, en gebruikte The Last Wish om het fundament voor een langere boekenreeks op poten te zetten. Met als resultaat een leesvolgorde waarbij je het beste de eerste twee delen niet in chronologische volgorde kunt checken.

Van korte verhalen naar volledige romans

Als je niet zo van de korte verhalen bent, dan kan The Witcher dus aan het begin taai zijn om doorheen te komen. Pas in Blood of Elves krijg je een groter, meer lineair verhaal voorgeschoteld. Maar dan pluk je ook de vruchten van je doorzettingsvermogen: Sapkowski benut dan volop zijn geschetste wereld om een rijk fantasy-verhaal te vertellen, een verhaal dat de Netflix-adaptatie geen recht aan doet.

The Witcher Boeken
(Afbeelding: Comic Books)

Vanaf Blood of Elves kun je een vrij lineair, main saga, volgen, helemaal tot aan The Lady of the Lake, uit 1999.

En Season of Storms dan?

Veertien jaar later, in 2013 dus, bracht Sapkowski Season of Storms uit. Een vrij losstaand avontuur dat zich ongeveer tijdens de gebeurtenissen van The Last Wish afspeelt. Doordat het boek zo losstaat en tjokvol lore zit, kun je volgens fans Season of Storms het beste als laatste checken, omdat je de context die Sapkowski geeft waarschijnlijk beter kunt waarderen nadat je de avonturen van Geralt, Ciri en Yennefer hebt gelezen.

Luitingh-Sijthoff

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.