Felix Decavel
Felix Decavel Auto's 14 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

De 10 mooiste sportauto’s ooit volgens de gulden snede-formule

Het eeuwenoude debat aan de toog is voorbij: de mooiste sportauto’s sinds 1950 zijn verkozen. Niet door een panel vol auto-experts, maar door de wetenschap en de formule van de gulden snede. Geen discussie mogelijk, dus.

Ken je de Gulden Snede? Het klinkt als een kroeg, maar eigenlijk is het een wiskundige formule die ideale esthetische afmetingen aanduidt. Kunstenaars, designers en modegoeroes zijn er dol op en gebruiken de gulden snede om schoonheid, balans en harmonie in hun werk te stoppen. Michelangelo en Leonardo Da Vinci waren grote fans bijvoorbeeld.

Gulden snede

Maar eigenlijk hebben we er allemaal een oogje voor. Volgens wetenschappers vallen we sneller op mensen die ‘ideale afmetingen’ bezitten. De mooiste is wat dat betreft supermodel Bella Hadid, die onlangs topless op de catwalk een jurkje van verf kreeg.

Bella Hadid, topless, verf
Bella Hadid krijgt een likje verf (Afbeelding: ANP)

Wil dat zeggen dat we ook liever met auto’s rijden die volgens de gulden snede ontworpen zijn? Volgens Carwow in ieder geval wel.

De mooiste sportauto’s volgens de gulden snede

Carwow heeft geprobeerd om de formule van de gulden snede toe te passen op de ‘gezichten’ van bijna tweehonderd verschillende sportauto’s. In totaal vergeleek de website de proporties van auto’s vanaf veertien verschillende punten ten opzichte van elkaar. Hoe verhouden de koplampen zich tot elkaar? De zijspiegels? De voorruit?

Die data werden dan gebruikt om te kijken welke sportauto’s het dichtst tegen de gulden snede aanleunen. Geen verrassing: het leeuwendeel van de mooiste sportauto’s komt uit de jaren 50, 60 en 70. Maar welke wagen gaat met de hoogste eer lopen?

De top 10

Bij elke auto staat een percentage dat aanduidt in hoeverre de afmetingen de gulden snede volgen. Raar maar waar: we kunnen ons zeker vinden in de resultaten.

1. Ferrari Monza SP1 uit 2019 (61.75 %)

Mooiste sportauto's, ferrari monza
(Afbeelding: Ferrari)

2. Ford GT40 uit 1964 (61.64 %)

ford gt40, mooiste sportauto's
(Afbeelding: Wikimedia)

3. Ferrari 330 GTC Speciale uit 1967 (61.15 %)

Ferrari 330 GTC, mooiste sportauto's ooit gulden snede
(Afbeelding: Ferrari)

4. Lotus Elite uit 1974 (60.07 %)

Lotus-Elite-mooiste-sportautos
(Afbeelding: Wikimedia)

5. Ferrari 250 GTO uit 1962 (59.95 %)

Ferrari 250 GTO, sportauto
(Afbeelding: Wikimedia)

6. Chevrolet Corvette C2 Stingray uit 1963 (58,86 %)

Corvette C2 mooiste sportauto's gulden snede
(Afbeelding: Wikimedia)

7. Ferrari 330 P4 uit 1967 ( (58.65 %)

Ferrari_330P4, sportauto's
(Afbeelding: Wikimedia)

8. Alfa Romeo Alfetta uit 1974 (58.53 %)

Alfa Romeo Alfetta
(Afbeelding: Wikimedia)

9. Lamborghini Miura uit 1966 (57.83 %)

lamborghini miura, the italian job
(Afbeelding: Lamborghini)

10. Maserati Indy uit 1969 (57.75 %)

Maserati, mooiste sportauto's
(Afbeelding: Wikimedia)

Top 100 mooiste sportauto’s?

Wil je meer mooie sportauto’s uit het lijstje van Carwow zien? In totaal zijn er honderd auto’s gerangschikt. Zoals je hierboven al kon merken, is Ferrari het best vertegenwoordigd met zestien stuks. Lamborghini komt op de tweede plaats met 10 auto’s en Porsche vervolledigt het podium met 7 exemplaren in totaal.

Het wagenpark van Max Verstappen en de Queen

Kan je nog steeds niet genoeg krijgen van snelle bolides? Check dan het wagenpark van Max Verstappen, vol pijlsnelle en peperdure sportauto’s. Kijk hier welke auto’s King Charles geërfd heeft van Queen Elizabeth.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.