Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 14 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit zijn de grootste economieën in 2050 en VS delft het onderspit

De wereldmacht is verschuivende en dat geldt ook voor de top 15 grootste economieën ter wereld. Over een kleine dertig jaar, in 2050, is China de grootste en Indonesië komt er ook aan.

Al decennialang is de Verenigde Staten de wereldleider wat betreft de grootste economieën op aarde. Maar de wereldeconomie maakt zich op voor een historische wisseling van de wacht.

Grootste economieën ter wereld in 2050

In 2022 publiceerde Goldman Sachs een uitvoerig onderzoek naar de geschiedenis en toekomst van de wereldeconomie. Daarin wordt het beeld van 1980 tot 2075 in beeld gezet en dat levert verrassende inzichten op. Tijd voor een definitieve overstap naar Bali?

grootste economieën ter wereld in 2050
Het rommelt in de wereldeconomie (Afbeelding: Goldman Sachs)

Kijken we naar 1980, dan staat de Verenigde Staten bovenaan en zien we Nederland zelfs nog in de top 12 grootste economieën ter wereld. Japan staat op dat moment, evenals twintig jaar later in 2000, op positie 2. Maar vanaf dat moment gaat het snel met de economische groei van China, dat in 2022 voor het eerst de tweede plaats bezet.

China en Indonesië rukken op

Rond 2050 delft de Verenigde Staten voor het eerst het onderspit, en is China de trotse aanvoerder van de lijst met ‘s werelds grootste economieën. Sterker: de wisseling van de wacht wordt al voorspeld tussen 2030 en 2040. Andere opvallende nieuwkomers zijn India en Indonesië. In 2075 staat zelfs Nigeria, een land waarin de bevolking extreem snel groeit, in de top 5. Een opvallende daler is juist Rusland, dat op dit moment hard investeert in Afrika. En Europa dwaalt ook af.

Het zijn de voorspellingen van Goldman Sachs, de op één na grootste investeringsbank op de planeet. Naast onderzoeken zijn er ook visies, waaronder die van geopolitiek analist en auteur Peter Zeihan. Hij voorspelt dat China de komende tien jaar ineenstort.

Beste steden voor expats

Verhuis niet direct naar deze landen om hier carrière te maken. De grootte van de economie zegt niet direct iets over de welvaart van een land. Check eerst even de beste steden voor expats op deze aarbol.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.