Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 15 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit zijn in 2075 de vijf grootste economieën ter wereld

Hoe de wereld in vijftig jaar uitziet blijft natuurlijk nattevingerwerk. Maar dat belet economen niet om te voorspellen welke naties de handen het meest uit de mouwen zullen steken in de toekomst. Deze landen zouden tegen 2075 de grootste economieën ter wereld moeten hebben.

In 1980 had Nederland de twaalfde grootste economie ter wereld. En rond de eeuwwisseling stond ons land nog op de 14de plaats. Maar veel voormalige ontwikkelingslanden hebben inmiddels een fikse inhaalbeweging kunnen maken. En als deze lijn doorgetrokken wordt, zal een aantal verrassende naties de wereldeconomie aanvoeren in 2075.

De grootste economieën ter wereld

Volgens de voorspelling van Goldman Sachs – de op één na grootste investeringsbank op de planeet – blijven China en de Verenigde Staten de komende decennia aan elkaar gewaagd. Maar een grote beer die momenteel een winterslaap houdt, zou wel eens de derde hond kunnen zijn.

De top 10 van nu: 2023

Het onderzoek van de Amerikaanse bank wordt al twintig jaar onafgebroken gevoerd in ruim 100 landen, met als doel een realistische groeicurve te projecteren van nationale economieën. Op basis van het bruto binnenlands product zijn dit momenteel de tien landen met de grootste bijdrage aan de wereldeconomie.

 1. Verenigde Staten
 2. China
 3. Japan
 4. Duitsland
 5. India
 6. Verenigd Koninkrijk
 7. Frankrijk
 8. Canada
 9. Rusland
 10. Italië

Veel Westerse en Europese landen, maar deze dominantie dreigt binnen enkele decennia stoom te verliezen. En snel.

De top 10 in 2075

Onder andere door vergrijzing en stagnatie in de bevolkingsgroei van het Westen zal China in 2035 de economie van de Verenigde Staten overtreffen en de grootste ter wereld worden. En tegen 2075 komt daar nog een derde grote speler bij, op de hielen gezeten door enkele subtoppers die profiteren van een snelle bevolkingsaanwas zoals Egypte en Nigeria.

 1. China
 2. India
 3. Verenigde Staten
 4. Indonesië
 5. Nigeria
 6. Pakistan
 7. Egypte
 8. Brazilië
 9. Duitsland
 10. Verenigd Koninkrijk

Als China en India (en doe Pakistan daar ook maar bij) elkaar niet eerst overhoop schieten, zullen de Aziatische landen de wereldeconomie in 2075 overheersen. Gelukkig zijn we tegen dan aan het genieten van onze oude dag, en wel in een van de tien beste landen om op pensioen te gaan.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.