Jana Witteman
Jana Witteman Banen & Salaris 29 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

De 10 beste én slechtste steden om te werken als expat

Zin om als expat in het buitenland te werken? We zetten de tien beste en slechtste steden om in te wonen voor je op een rij.

Soms is het overduidelijk tijd om een stap te zetten in je carrière. Misschien voer je al vijf jaar dezelfde taken uit of kijk je iedere zondagavond reikhalzend uit naar het volgende weekend: hoog tijd voor verandering. Maar wat als je niet wisselt van baan, maar vertrekt naar het buitenland in de zoektocht naar werkgeluk? Dan zijn dít de beste steden om naartoe te verhuizen als expat.

Omdat het net iets te veel tijd kost om zelf wereldwijd de proef op de som te nemen, hebben we ons laten inspireren door InterNations. Dat is ‘s werelds grootste expat-gemeenschap, met meer dan 3,7 miljoen leden.

Werken als expat in het buitenland

De lijst die door deze organisatie is opgesteld, is gebaseerd op hoe gelukkig – of ongelukkig – werknemers zijn. En dan hebben we het specifiek over werknemers die speciaal voor de nieuwe werkplek naar het buitenland zijn verhuisd. Sta jij op het punt om voor je baas de landsgrenzen over te steken? Dan staat Valencia volgens andere expats op nummer één. De stranden, de Mediterraanse zee en de bruisende stad dragen bij aan je geluk in deze 2.000 jaar oude stad.

De nummer één op de lijst wordt op de hielen gezeten door Dubai. Hoewel deze steden op het eerste oog in geen enkel opzicht op elkaar lijken, zijn zogeheten expats gelukkig beide wereldsteden. Op plaats drie van de ranglijst vinden we Mexico Stad.

Hoewel we als Nederland niet in de top 10 van beste steden voorkomen, is Europa in vier van de tien gevallen vertegenwoordigd.

De top 10 beste steden om te wonen en werken

Zoek je het nog enigszins dichtbij, dan is Valencia de ultieme optie. Voor het echte avontuur ga je als expat naar Bankok.

1. Valencia, Spanje
2. Dubai, Verenigde Arabische Emiraten
3. Mexico Stad, Mexico
4. Lissabon, Portugal
5. Madrid, Spanje
6. Bangkok, Thailand
7. Basel, Zwitserland
8. Melbourne, Australië
9. Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten
10. Singapore

Naast de meest populaire steden om te wonen en werken, worden er ook steden niet zo hoog gewaardeerd door buitenlandse werknemers. Werken in het buitenland zal sowieso niet altijd rozengeur en maneschijn zijn, maar op deze plekken zijn mensen binnen de expat community het mínst gelukkig.

De top 10 slechtste steden om te wonen en werken

Grote jongen als je naar Johannesburg gaat om te werken als expat. En in Hamburg heb je ook niets te zoeken.

1. Johannesburg, Zuid-Afrika
2. Frankfurt, Duitsland
3. Parijs, Frankrijk
4. Istanboel, Turkije
5. Hong Kong
6. Hamburg, Duitsland
7. Milaan, Italië
8. Vancouver, Canada
9. Tokio, Japan
10. Rome, Italië

Mocht je klaar zijn voor een nieuwe carrièrestap en besluiten huis en haard te verlaten, dan kan het goed zijn om deze lijst nog eens even te raadplegen voor vertrek. En wil je naast je werkplek ook je werktaken heroverwegen: dit onderzoek wijst uit met welke banen je het meest en minst gelukkig bent.

Dit is waarom autonomie op werk veel meer waard is dan een dikke bonus

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.