Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 30 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

De top 10 best bekeken films en series op Netflix van 2022

Netflix heeft een pittig jaar achter de rug, maar dankzij enorme hits wist het bedrijf toch nog het tij te keren. Dit zijn de best bekeken series en films op Netflix van 2022.

2022 was een pittig jaar voor Netflix. In april moest het bedrijf voor het eerst in een decennium aandeelhouders teleurstellen: het aantal betalende abonnees was teruggelopen, in plaats van gegroeid. Iets wat nog niet eerder was gebeurd in de tien jaar dat de streamingdienst bestaat.

Netflix maakt comeback

Dat nieuws had grote gevolgen. Ontslagrondes volgden, plannen om accountdelers aan te pakken werden na jaren aan geruchten eindelijk concreet, en Netflix rolde met grote haast uit waar het bedrijf al die jaren juist zo op tegen leek: een abonnement met advertenties.

Het nieuwe, goedkopere abonnement lijkt vooralsnog niet een groot succes te zijn, maar anno nu maakt dat al minder uit dan in de eerste helft van dit jaar. In het derde kwartaal leek de streamingdienst namelijk alweer de oude te zijn.

Targets werden verbrijzeld, het geld stroomt weer binnen en er wordt zelfs geld verdiend. In een persbericht stak het bedrijf alweer de draak met concurrenten en werd er gepocht dat de engagement van kijkers en kijkcijfers veel groter zijn dan die van andere grote streamingdiensten, “met ruimte voor groei”.

Netflix account delen wachtwoord aanpakken geheime codes categorieën films series
Wednesday (Afbeelding: Netflix)

Films en series maken het verschil

Oftewel, het gaat weer goed met Netflix. Een snelle plottwist van jewelste, maar volgens co-CEO’s Ted Sarandos en Reed Hastings is er een simpele reden dat het tij zo snel keerde: “De sleutel is het behagen van abonnees. Wanneer onze series en films onze leden opwinden en vermaken, vertellen ze het aan hun vrienden, en dan kijken meer mensen, worden meer mensen lid en blijft men bij ons.”

Het is dus key dat Netflix cultureel relevant blijft met hit na hit. Shows als Wednesday en Dahmer, waar dan een paar weken iedereen het over heeft, maken het verschil voor het miljardenbedrijf. Consumenten moeten het gevoel krijgen dat ze wat missen als ze geen Netflix-abonnement hebben.

Best bekeken films en series van 2022

Maar goed, genoeg over aandeelhouders en business. Over die series en films gesproken: wat waren dan eigenlijk de grootste hits van Netflix in 2022? De streamingdienst maakt zelden kijkcijfers bekend, maar heeft zojuist wel een top 10 best bekeken films en een top 10 best bekeken series vrijgegeven. Zonder daadwerkelijke kijkcijfers, maar goed, het geeft toch een aardig beeld van wat dit jaar scoorde. Bij deze:

Best bekeken Engelstalige series op Netflix in 2022

 1. Stranger Things 4
 2. Wednesday
 3. Dahmer
 4. Bridgerton S2
 5. Inventing Anna
 6. Ozark S4
 7. The Watcher
 8. The Sandman
 9. The Umbrella Academy S3
 10. Virgin River S4

Best bekeken anderstalige series op Netflix in 2022

 1. All of Us Are Dead 
 2. Extraordinary Attorney Woo 
 3. The Marked Heart 
 4. Til Money Do Us Part
 5. Elite S5
 6. High Heat
 7. The Empress
 8. Business Proposal
 9. Wrong Side of the Tracks
 10. Welcome to Eden

Best bekeken Engelstalige films op Netflix in 2022

 1. The Gray Man
 2. The Adam Project
 3. Purple Hearts
 4. Hustle
 5. The Tinder Swindler
 6. The Sea Beast
 7. Enola Holmes 2
 8. Senior Year
 9. The Man from Toronto
 10. Day Shift

Best bekeken anderstalige films op Netflix in 2022

 1. Troll
 2. All Quiet on the Western Front
 3. Black Crab
 4. Through My Window
 5. The Takedown
 6. Loving Adults
 7. Carter
 8. My Name is Vendetta
 9. Restless
 10. Furioza

ForbesNetflix

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.