Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 19 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Netflix gaat accountdelers aanpakken en de eerste stap is gezet

De kogel is door de kerk. Na meerdere tests en jaren aan geruchten heeft Netflix bekendgemaakt dat het in 2023 actief het delen van wachtwoorden aan gaat pakken. De eerste stap is zelfs al gezet.

Het gevreesde nieuws werd gedeeld tijdens de bekendmaking van de laatste kwartaalcijfers van het bedrijf.

Het gaat weer goed met Netflix

Daarover gesproken: het gaat al een stuk beter met de streamingdienst. Na een paar matige kwartalen, met grote ontslagrondes en klappen op de beurs als gevolg, zien de cijfers er nu een stuk rooskleuriger uit.

Afgelopen kwartaal kreeg Netflix er 104.000 betalende abonnees bij. Ter vergelijking: in dezelfde periode vorig jaar waren dat er 73.000. Een groot contrast ten opzichte van begin dit jaar, toen het bedrijf bekendmaakte dat het voor het eerst in tien jaar abonnees had verloren.

Van tests naar officieel

Maar goed, terug naar het wachtwoorden delen. Dit jaar begon Netflix onder andere in Argentini├ź en Guatemala met een opvallende test. Gebruikers die op een andere locatie dan de hoofdeigenaar van het abonnement in kwestie een film of serie probeerden te streamen, kregen de melding dat ze zelf bij moesten betalen voor een ‘sub-account’.

De streamingdienst heeft verschillende benaderingen getest, maar nu is de boodschap dus officieel duidelijk: in 2023 gaat het delen van wachtwoorden definitief aangepakt worden. De eerste stap in die richting heeft Netflix afgelopen week al gelanceerd.

Eerste stap voor nieuwe accounts

Het is nu namelijk mogelijk om via een speciale Profile Transfer-tool je persoonlijke aanbevelingen, kijkgeschiedenis, kijklijst en opgeslagen games te exporteren naar een nieuw account. Het moge duidelijk zijn dat daarmee de infrastructuur wordt aangelegd om account-delende gebruikers zo soepeltjes mogelijk naar een eigen betaald account toe te kunnen bewegen.

Voeg daar het goedkopere abonnement met reclame aan toe dat in november gelanceerd gaat worden, en er ontstaat een duidelijk totaalplaatje.

Accounts delen in 2023

De basis voor 2023 wordt gelegd: ‘Hey, we zien dat je een account deelt, dat is niet de bedoeling. Via deze knop kun je makkelijk je kijkgeschiedenis overzetten naar een nieuw account. Maak je geen zorgen, dat is extra goedkoop dankzij ons nieuwe abonnement!’

Over de exacte timing en werking van de maatregelen is nog niks bekendgemaakt. Daar gaan we ongetwijfeld begin 2023 meer over horen. Wordt vervolgd!

Keiharde cijfers

In de tussentijd schept Netflix alvast op over zijn positie in het streaminglandschap: “Het is moeilijk om een groot en winstgevend streamingbedrijf op te bouwen – onze beste schatting is dat al onze concurrenten geld verliezen aan streaming, met totale jaarlijkse directe operationele verliezen alleen al dit jaar die ruim tien miljard dollar zouden kunnen bedragen, vergeleken met onze vijf tot zes miljard dollar aan jaarlijkse winst.”

NetflixThe Verge

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.