Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 1 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom autonomie op werk veel meer waard is dan een dikke bonus

In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, zijn het geen bonussen en salarisverhogingen die ervoor zorgen dat medewerkers meer tevreden zijn met hun werk. Uit een onderzoek dat is uitgevoerd door de University of Birmingham blijkt dat er één factor key is voor het werkgeluk én de gezondheid van werknemers. Dat is namelijk autonomie, de vrijheid om zelf te bepalen waar, wanneer en hoe het werk wordt gedaan.

De onderzoekers bekeken twee jaar aan data, verzameld van 20.000 werknemers.

Hoe meer autonomie, hoe beter

Hoe meer autonomie de werknemers hadden, hoe meer tevreden ze met hun baan waren en hoe lekkerder ze in hun vel zaten. Bij autonomie kun je denken aan de vrijheid om je baan uit te voeren zoals jij dit wil. Maar ook de vrijheid om beslissingen te maken en ideeën aan te leveren zijn hier onderdeel van.

In het onderzoek kwam wel naar voren dat mannen en vrouwen het meest verlangen naar een andere soort autonomie. Zo willen de vrouwen uit het onderzoek graag hun dag zelf indelen en bepalen waar ze het werk doen, terwijl mannen vooral autonomie verlangen als het gaat om taakverdeling en het tempo waarop ze het werk doen.

Meer productiviteit en minder ziekteverzuim

Blije werknemers die goed in hun vel zitten. Dat zou al een doel op zichzelf moeten zijn voor werkgevers natuurlijk. Maar daar houden de voordelen van meer autonomie niet bij op. Indirect zorgt meer vrijheid op de werkvloer namelijk voor minder ziekteverzuim en meer productiviteit.

Uit een ander onderzoek van de University of Oxford blijkt namelijk dat blije werknemers 13 procent productiever zijn. Dat niet alleen: ze melden zich ook minder snel ziek. Een studie toont aan dat gelukkige werknemers zich gemiddeld zo’n 15 dagen per jaar minder ziek melden. Als je weet dat een ziektedag een werkgever ongeveer 250 euro kost, kun je je winst als bedrijf uittellen.

Zijn managers enthousiast?

Maar helaas kwam uit het onderzoek van de University van Birmingham ook naar voren dat veel managers vaak niet bereid zijn om werknemers meer autonomie te geven. Zélfs als ze de bijbehorende voordelen kennen. Dat komt omdat ze zijn aangenomen om ‘controle’ te hebben over de werknemers. Als die werknemers hun eigen manager gaan spelen, wat voor werk blijft er dan voor de managers zelf over?

Hopelijk gaan we in de toekomst niet alleen met een modernere blik naar het werk kijken, maar ook naar leiderschap. Deze aversie tegen autonomie komt namelijk van managers die handelen vanuit transactioneel leiderschap. Gelukkig draait het tegenwoordig ook steeds vaker om transformationeel leiderschap, waarbij je anderen inspireert en motiveert om het beste uit zichzelf te halen. Oftewel: de manager is er niet om jou te vertellen wat je moet doen. Hij of zij is er om jou te helpen je persoonlijk te ontwikkelen en je talenten zo goed mogelijk te benutten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.