Pim Jansen
Pim Jansen Auto's & Motoren 1 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

De 5 slechtste auto’s ooit: van ongekend lelijk tot bizarre ontwerpfouten

Net zoals de meeste mannen appreciëren wij ook de fijnere dingen in het leven. Een goed biertje, een fijne sigaar, een stevig ritje. Natuurlijk is niet elk ritje lekker stevig. Sommige ritjes komen niet eens in de buurt van degelijk, want sommige auto’s zijn er, welja, gewoon niet voor gemaakt. Deze vijf misbaksels hebben een achterlijk ontwerp, gebrek aan betrouwbaarheid en zijn ronduit gevaarlijk. Dit zijn de vijf slechtste auto’s ooit gemaakt.

De 5 slechtste auto’s ooit gemaakt

1. Merkur XR4TI

De Merkur XR4TI werd gedurende een schrale vier jaar verkocht in de Verenigde Staten. Merkur was een merk van Ford Motor Company en verkocht naast de XR4TI (wat een naam ook!) ook de Scorpio. Origineel had de auto een dubbele spoiler die goed ontvangen werd door de gespecialiseerde pers. Toen Ford besloot om die dubbele spoiler te vervangen door een enkele, liep de verkoop terug. De Duitse naam Merkur werd in Amerikaanse reclames verkeerd uitgesproken en toen was het helemaal gedaan voor de XR4TI.

Slechtste auto's Merkur XR4Ti
De Merkur XR4Ti. (Afbeelding: Wheelsage / Вячеслав Вячеславович)

2. Ford Pinto

Door een constructiefout kon de Ford Pinto snel vlam vatten als er iemand in de auto reed. Ford besloot te lobbyen tegen veiligheidsvoorschriften en deed niet bepaald veel moeite om brandwonden te voorkomen. Het duurde acht risicovolle jaren eer de Pinto werd teruggeroepen. Ford had namelijk een kosten-batenanalyse gemaakt en schatte daarbij een mensenleven op slechts één dollar.

Uiteraard bleek dat de kosten om de Pinto te verbeteren groter waren dan de kosten die problemen met zich meebrachten met enorm veel reputatieschade als resultaat. Toch is het nog niet duidelijk of de Ford Pinto echt risicovoller was dan andere wagens of de media van een mug een olifant hadden gemaakt…

Het schandaal is niet het enige wat er verkeerd liep voor de Pinto. In Brazilië flopte de Pinto, omdat men er niet aan had gedacht dat ‘pinto’ in straattaal kleine penis betekent. Auw. In het nummer ‘Pretty Fly For A White Guy’ horen we de tekst ‘ … Now cruising in his Pinto, he sees homies as he pass …’, die duidelijk maakt dat de Pinto een loserbak is.

Slechtste auto's Ford Pinto
De Ford Pinto. (Afbeelding: Wheelsage / MG)

3. Pontiac Aztek

De Pontiac Aztek wordt als een van de lelijkste auto’s ooit gezien. Toen hij uitkwam, was het een symbool van middelmatigheid. De buitenkant uit kunststof deed er al helemaal niet veel goeds aan. Toch is de Aztek de laatste jaren terug populair en wel bij Breaking Bad-fans, omdat hoofdpersonage Walter White in het onding rondreed.

Slechtste auto's Pontiac Aztek
De Pontiac Aztek. (Afbeelding: Wheelsage / Manhattan)

4. Davis Divan

Een omgedraaide badkuip op drie wielen die gemaakt is om rondjes te draaien en smooth te parkeren. Oké dan. Nog nooit in de geschiedenis van alle auto’s is er zo’n absurd concept bedacht. Die bedenker, de heer Davis, werd verdacht van fraude en diefstal en kon zijn project niet financieren. Er zijn uiteindelijk slechts dertien Divans van de band gerold.

Davis Divan
De Davis Divan. (Afbeelding: Wheelsage)

5. Reliant Robin

Nog zo’n driewielig experiment dat totaal overkop ging. Letterlijk dan. De wagen werd “the worst British car of all times” en ‘the plastic pig’ genoemd en had nogal de neiging om omver te rollen in de bochten. Jeremy Clarkson waagde zich voor Top Gear ooit aan een ritje in het gedrocht.

Slechtste auto's Reliant Robin
De Reliant Robin. (Afbeelding: Wheelsage / Котейка)

De auto’s van de toekomst

In het verleden zijn er dus een hoop slechte auto’s gemaakt. Gelukkig ziet de toekomst er een stuk rooskleuriger uit. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze 5 elektrische conceptauto’s.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.