Martin de Coninck
Martin de Coninck Bioscoop 29 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

De 5 meest lucratieve films van 2022 en de box office-omzet

Het afgelopen jaar was een knetterend filmjaar met goedbezochte bioscoopfilms. Tijd om de balans op te maken. Dit waren de vijf meest lucratieve films van 2022 die de kassa flink lieten rinkelen met een krankzinnige box office-omzet.

De bioscopen werden in 2022 weer als vanouds bezocht. Goed nieuws, want de filmindustrie heeft die keiharde knaken nodig om nieuwe films te maken. De bedragen die je ziet, zijn wereldwijde inkomsten op basis van kaartverkoop (meestal box office genoemd).

Box office: de meest lucratieve films van 2022

Bovenaan de lijst een film die keer op keer werd uitgesteld, maar het wachten dubbel en dwars waard was. In Top Gun: Maverick bewijst de inmiddels 60-jarige Tom Cruise dat hij nog altijd een van de grootste filmsterren is.

1. Top Gun: Maverick (1.488.732.821 dollar)

Tom Cruise flikt het dus gewoon weer. In Top Gun: Maverick keert hij als Pete ‘Maverick’ Mitchell noodgedwongen terug als instructeur naar de prestigieuze Top Gun-opleiding, waar gevechtspiloten worden klaargestoomd voor het echte werk. De film leverde wereldwijd al bijna 1,5 miljard dollar op.

2. Jurassic World: Dominion (1.001.136.080 dollar)

Hoewel matig ontvangen door recensenten en amateurfilmliefhebbers, was de box office van het derde deel van de Jurassic-reboot ook meer dan 1 miljard euro. Opmerkelijk: het grootste deel van de filmopbrengst kwam van buiten de Verenigde Staten. Alles bij elkaar opgeteld bezet de film stiekem gewoon de tweede plek in de lijst met meest lucratieve films van 2022.

3. Doctor Strange in the Multiverse of Madness (955.775.804 dollar)

Marvel kan natuurlijk niet ontbreken in het lijstje met meest lucratieve films van 2022. In Doctor Strange in the Multiverse of Madness zien we de Britse acteur Benedict Cumberbatch weer terug als de vreemde dokter die de strijdt aangaat met slechteriken. De film bracht tot nu toe al bijna 1 miljard dollar op.

4. Minions: The Rise of Gru (939.433.210 dollar)

Op plek 4 een immens populaire animatiefilm waarin we terugkeren naar de jaren zeventig. Wannabe-slechterik Gru probeert zich aan te sluiten bij een groep van supergemeneriken: de Vicious 6. Dit pakt alleen verkeerd uit en Gru kiest samen met zijn Minions het hazenpad. Met een box office van bijna 1 miljard dollar is Minions: The Rise of Gru een van de meest lucratieve animatiefilms ooit.

5. Black Panther: Wakanda Forever (787.135.551 dollar)

Als afsluiter van de lijst met meest lucratieve films van 2022 vinden een andere populaire Marvel-film: Black Panther: Wakanda Forever. De teller loopt trouwens nog wel even door, want de film draait nog steeds in veel bioscopen. Het vervolg op de succesvolle eerste Black Panther-film bracht al bijna 800 miljoen dollar op. Marvel-films zijn nog steeds mateloos populair en een garantie voor een dikke opbrengst.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.