Coen Grutters
Coen Grutters Podcasts 14 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Podcast: waarom China in de komende 10 jaar ineen gaat storten

Samen met de Verenigde Staten en Rusland behoort China tot de machtigste landen op deze aardkloot. Maar als we geopolitiek analist en auteur Peter Zeihan mogen geloven, zal dat niet lang meer zo zijn.

De 50-jarige Zeihan schoof aan in de bekende (en deels omstreden) podcast van Joe Rogan. Daarin voorspelde hij een ineenstorting van het machtige China in de komende tien jaar. Op het eerste oog lijkt het onwaarschijnlijk dat een van de machtigste landen ter wereld plotsklaps implodeert.

Onderbouwd met cijfers

Het zou wel een zeer verontrustend vooruitzicht zijn. Niet alleen voor de ruim 1,4 miljard Chinezen, maar ook voor de overige 6,6 miljard mensen op deze wereld. Gaat het land financieel ten onder, dan zal de totale wereldeconomie daaronder lijden. Ontzettend veel van de producten die wij dagelijks gebruiken, rollen namelijk in China van de band.

Maar waar baseert Zeihan zijn uitspraken op? Op een aantal factoren. Allereerst heeft China een ontzettend streng coronabeleid. Dit heeft tot gevolg dat de Chinese bevolking vaker van zich laat horen, tot ongenoegen van de Chinese Communistische Partij. Daarnaast werd mede hierdoor binnen de landsgrenzen minder gespendeerd én kwam de Chinese productie op een lager pitje te staan.

Opgelopen spanningen tussen Amerika en China

Ook de export van China lag de laatste tijd wat lager. Hoge inflatie in veel gebieden op de wereld heeft daar ook mee te maken. Men is simpelweg wat minder scheutig. Bovendien is er nog geen ander land dat China’s verminderde productie heeft opgevangen. Aan de andere kant helpen de opgelopen spanningen tussen China en de Verenigde Staten niet mee. China is de grootste exporteur ter wereld. Ruim 20 procent van zijn BBP heeft het land te danken aan de exporthandel. Daardoor kunnen importrestricties van andere landen China’s economie parten spelen.

china peter zeihan
(Afbeelding: Unsplash)

Wat Zeihans theorie mede ondersteunt, is de opgelopen staatsschuld. Gepaard met een gestegen BBP in het land, werd ook het schuldenboekje van China dikker. Op zich zijn er meer landen met flinke schulden. Zo hebben de Verenigde Staten ook een behoorlijke staatsschuld en die grootmacht staat ook nog overeind. Toch is het niet handig. De economische weerbaarheid van China wordt er minder door. Het is voor het Aziatische land daardoor in de toekomst lastiger financiële klappen op te vangen.

Krimpende populatie en tekort aan arbeiders

Daarnaast heeft het land moeite zijn populatie onder controle te houden. Net als in Nederland heeft ook China last van vergrijzing, alleen op wat grotere schaal. Al die oude lui moeten straks verzorgd worden. Om die reden is de eenkindpolitiek opgeheven. Chinezen mogen nu tot drie kinderen krijgen. Desalniettemin verwachten de Verenigde Naties dat het land tegen het jaar 2100 nog maar 800 miljoen inwoners zal hebben. En een tekort aan arbeiders is al een probleem van de komende jaren.

Luister de complete podcast hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.