Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 30 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

De (financiële) prijs die China betaalt voor het zero-covid beleid

Het in onrustig in China. Inwoners komen in opstand tegen het zero-covid beleid en verschillende groepen uit de samenleving gaan achter elkaar de straat op. De protesten worden groter en de vraag rijst: hoe lang houdt China het nog vol om het strenge coronabeleid te handhaven? Want niet alleen de Chinese bevolking is klaar met de strikte regulering: ook de Chinese economie heeft het zwaar te verduren.

“Het is niet één groep die zich tegen het Chinese beleid uit. Daarom is het interessant om te volgen, maar ook schrijnend. Dit probleem duurt al drie jaar voort en het wordt gewoon niet opgelost. Mensen trekken het niet meer”, aldus oud-correspondent Bettine Vriesekoop eerder deze week bij Op1.

Chinese economie wankelt

De situatie is dus schrijnend, maar op verschillende vlakken. Niet alleen spreekt Vriesekoop van ‘Peking als een vesting’, ook stelt de oud-correspondent dat er geen leven én geen economie meer over is in de Chinese hoofdstad. Ook volgens de The Guardian is het vreselijk gesteld met het economisch perspectief in China, ongeacht wat de autoriteiten zullen doen.

protesten, demonstranten, china, chinese economie, zero covid beleid
Op verschillende plekken in China protesteren moedige Chinezen tegen het beleid van Xi Jinping (Afbeelding: ANP)

Mark Williams, Azië-econoom bij Capital Economics, legt uit dat het zero-covid beleid opnieuw zal leiden tot verschillende lockdowns verspreid over allerlei gebieden in China. Volgens de econoom generen deze gebieden bij elkaar opgeteld twee derde van het Chinese bruto binnenlands product. In 2021 was het totale bbp in China ruim 17,1 biljoen euro. Neem daar twee derde van en we weten dat deze gebieden samen verantwoordelijk zijn voor een bruto binnenlands product van zo’n 11,4 biljoen euro. Voor nu gaat dit nog om voorspellingen, maar hoe staat het er op dit moment voor?

De lockdowns zijn nu al in het leven geroepen in gebieden die samen verantwoordelijk zijn voor een kwart van het bbp. Die maatregelen hebben sinds 14 november geleid tot een daling van 45 procent van de binnenlandse vluchten, in de grote steden is het metrogebruik gedaald met 32 procent en 42 procent van de Chinese bioscopen hield op 27 november haar deuren gesloten. Harde cijfers over de economie zullen snel volgen.

Globale gevolgen zero-covid beleid in China

De gevolgen van het strenge coronabeleid worden niet alleen gevoeld in China. Wereldwijd zijn de resultaten voelbaar. Als gevolg van de onrust in de op één na grootste economie van de wereld worden investeerders aan het twijfelen gebracht. De bedrijvigheid in de Chinese industrie daalt. Met China als grootste olie-importeur ter wereld dalen daarmee ook de olieprijzen wereldwijd. En dat voelen we ook in Nederland. Waar brandstofprijzen in juni nog boven de 2,50 euro stegen, ligt de adviesprijs nu op een bedrag van onder de 2 euro.

Nederland geeft 190 euro compensatie: wat doen andere landen in Europa?

Wat als ze alle zero-covid regels overboord zouden gooien? Ook in dat geval zou de Chinese economie niet direct vrij zijn van risico’s, stellen analisten van Capital Economics. De positieve effecten zouden minstens tot 2024 op zich laten wachten, leggen zij uit. Eerst volgt er dan een periode van onrust en instabiliteit op de financiële markt. Pas daarna – ook afhankelijke van de lokale autoriteiten – zouden de positieve effecten van het opheffen van het zero-covid beleid gevoeld kunnen worden.

Prestigeproject

Maar voorlopig lijkt het er niet op dat China de regels aanpast. “De Chinese regering ziet het zero-covid beleid als een prestigeproject. Van koers veranderen betekent dat het mislukt is”, aldus oud-correspondent en tafeltennisicoon Bettine Vriesekoop, die jarenlang in China woonde.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.