Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 30 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Nederlands techbedrijf ontslaat 31% personeel na 1 miljard injectie

Misschien wel het succesvolste Nederlandse techbedrijf van de laatste tien jaar ontslaat met directe ingang ongeveer een derde van al het personeel. Nochtans haalde MessageBird vorig jaar nog 1 miljard euro op dankzij een meer dan geslaagde investeringsronde. Wat is er aan de hand?

Ken je MessageBird? De Nederlandse specialist in communicatiediensten is al jaren aan een opmars bezig in de techwereld en mag zich intussen een unicorn noemen, een private onderneming die meer dan 1 miljard dollar waard is. Onder andere WhatsApp, Uber en Telegram maken gebruik van de automatische berichtenservice die het techbedrijf aanbiedt. En dat is best een grote verrassing, als je weet hoe MessageBird begonnen is.

Nederlands techbedrijf: het sprookje van MessageBird

Het verhaal van MessageBird is tot op heden een sprookje geweest. Het Nederlandse techbedrijf lijkt dan ook op een American Dream uit Silicon Valley. In 2011 begon CEO en Quote 500-lid Robert Vis het bootstrap-bedrijf vanuit een garage in de Baarsjes in Amsterdam, waar het zelfs nog tot 2018 gevestigd was. Uiteindelijk barstte de Nederlandse groeidiamant uit de voegen en verhuisde MessageBird naar een chique kantoor van 4.000 vierkante meter, gelegen aan de Amstel in de hoofdstad.

Partnership na partnership. Investeringsronde na investeringsronde. Het geluk en succes van MessageBird konden niet op. In 2021 haalde het Nederlandse techbedrijf nog 1 miljard euro op, wat de geruchten van een beursgang alleen maar voedde. Maar ondanks dat Robert Vis die boot voorlopig laat varen, hield hij de voeten niet stil. Met het geld van de investeringsronde nam MessageBird bedrijf na bedrijf over voor honderden miljoenen euro’s. Onlangs kon er zelfs nog 10 miljoen euro vanaf voor de domeinnaam ‘bird.com’. In ieder geval gaat alles aan een razendsnel tempo voor MessageBird. En daar ligt waarschijnlijk de oorzaak van deze gigantische ontslaggolf.

Derde van personeel per direct ontslagen

Een derde van de ruim 800 werknemers wordt met onmiddellijke ingang de laan uitgestuurd. Volgens de CEO van het Nederlands techbedrijf is MessageBird te snel gegroeid en werden de hordes nieuwe aanwinsten veel te traag ingewerkt.

“Vandaag kondigen we de moeilijkste verandering aan die we in de geschiedenis van MessageBird hebben moeten doorvoeren. We verminderen de omvang van ons team met ongeveer 31 procent”, luidt het in het een mededeling van Robert Vis aan alle ‘Birdies’. “Hoewel we in 2022 winstgevend waren en onze groeicijfers hoger blijven dan die van onze concurrenten, moeten wij helaas nog steeds drastische maatregelen nemen om de gezondheid van ons bedrijf te waarborgen.”

‘Sleutel tot succes’

In diezelfde mededeling neemt de mede-oprichter van MessageBird alle verantwoordelijkheid en schuld van de plotse ontslagronde op zich. Maar hij voegt ook een vermoedelijke doorn in het oog van de ontslagen werknemers toe.

“Ik ben er meer dan ooit van overtuigd dat teruggaan naar onze roots de sleutel is tot ons succes en het begin symboliseert van een succesvolle reis die verder gaat dan wat we verwachtten te bereiken toen ik het bedrijf in 2011 oprichtte. De gegevens die we zien, komen overeen met deze bemoedigende vooruitzichten. We hebben de 600 miljoen dollar aan lopende inkomsten overschreden met een organische groei die ruim boven die van onze concurrenten ligt.”

Het zal de ontslagen werknemers van MessageBird worst wezen. Misschien kunnen ze enkele sollicitatietips van Bill Gates en Elon Musk gebruiken.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.