Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 8 aug 2023
Leestijd: 4 minuten

Dag Netflix: de beste versie van The Witcher keert terug

N

a het teleurstellende derde seizoen van The Witcher is er fantastisch nieuws voor fans van de franchise: de auteur van de originele boeken keert  na tien jaar terug. Maar juich niet te vroeg.

Laten we eerlijk zijn: The Witcher seizoen drie was niet het afscheid dat Henry Cavill verdiende. Op Rotten Tomatoes ‘beloont’ het grote publiek de afleveringen met een schamele 22 procent. Oftewel: slechts 22 procent van alle stemmers gaf het derde seizoen van de Netflix Original een 6 of hoger.

Netflix struikelt over The Witcher

Ook reviewers zijn nou niet bepaald te spreken over de nieuwe afleveringen. “De show bewaart het slechtste voor het laatst, met Henry Cavill die de titulaire rol met allesbehalve een heldhaftig afscheid verlaat,” concludeert Lissete Lanuza Sáenz van CBR op genadeloze wijze.

James Bond Henry Cavill The Witcher krijgt een derde seizoen, een kinderserie en nog een film Auteur
(Afbeelding: Netflix)

Netflix is ondertussen al bezig met seizoen vier én vijf. Waar de streamingdienst menig megafranchise de afgelopen jaren cancelde, wordt de fantasy-serie eindeloos uitgemolken. Inclusief spin-offs. Dat zou normaliter juist een pluspunt zijn, ware het niet dat fans zeer teleurgesteld zijn in hoe hun favoriete franchise behandeld wordt.

Andrzej Sapkowski baalt

Zelfs Andrzej Sapkowski, de schrijver van de originele boekenreeks, liet onlangs duidelijk merken wat hij van de Netflix-adaptatie vindt. Al is de 75-jarige auteur sowieso niet de makkelijkste. Ook de game-versie van ontwikkelaar CD Project Red moest het de afgelopen jaren al ontgelden. Ach, in the end is The Witcher ook zijn kindje. Logisch dus.

The Witcher nieuw boek Netflix
Sapkowski (Afbeelding: Netflix)

Gelukkig is Sapkowski niet enkel bezig met Netflix en CD Projekt Red de les te lezen. Tien jaar na het laatste The Witcher-boek, Seasons of Storms uit 2013, keert de fantasy-auteur namelijk terug naar zijn wereld. Als Netflix niet een adequaat The Witcher-verhaal op de mat kan leggen, dan doet de Poolse auteur het zelf wel.

Nieuw boek na tien jaar

Sapkowski was onlangs te gast bij een Oekraïense podcast genaamd Fantastic Talk, waar hem gevraagd werd waar hij mee bezig is op dit moment.

De schrijver greep die vrij doorsnee vraag aan om groot nieuws te droppen: “Ik ben vrij ijverig bezig met een nieuw boek over The Witcher.” Bingo! Groot nieuws dus.

Juich niet te vroeg

Juich echter niet te vroeg. “Ik zeg deze dingen normaliter nooit omdat je het nooit weet,” aldus de Pool. “Misschien doe ik iets, misschien niet. En tot nu toe, toen ik zei dat ik iets zou schrijven en het vervolgens niet schreef, klaagden mensen alsof ik ze bedrogen had en alsof ik gelogen had.”

“Daarom praat ik niet graag over wat ik aan het doen ben totdat ik het af heb. Want totdat ik het af heb, denk ik dat het niet bestaat. Maar omdat ik altijd uitzonderingen maak voor Oekraïners, zal ik dat deze keer ook doen,” vervolgde hij. Oftewel, de kans is aanwezig dat Sapkowski alsnog zijn nieuwe Witcher-boek in de spreekwoordelijke prullenbak gooit.

Geen Game of Thrones en geen Geralt

Gelukkig krijgen we daar al snel duidelijkheid over. De beste man is namelijk een stuk sneller dan zijn collega George R.R. Martin, die al twaalf jaar aan het volgende Game of Thrones-boek werkt. Sapkowski zegt dat het schrijven van zijn nieuwe Witcher-boek “hooguit een jaar zal duren, niet langer dan dat.”

Hoe dan ook hoeven fans van Henry Cavill’s rol in de Netflix-adaptatie niet op meer actie van hun favoriete fictieve held te rekenen. De Poolse auteur heeft eerder al benadrukt dat het avontuur van Geralt en Ciri voorgoed af en daarmee voorbij is. Hij was er onlangs nog vrij duidelijk over dat hij niet opnieuw die personages zal revisiten.

Meer Witcher om naar uit te kijken

Ach, uiteindelijk is dat alleen maar goed nieuws: de wereld die Sapkowski al sinds 1986 aan het scheppen is, is zo groot en rijk dat er nog genoeg verhalen te vertellen zijn.

En anders hebben we de nieuwe The Witcher-games nog, waar CD Projekt Red mee bezig is. Wist je trouwens dat ook Stranger Things een nieuw boek krijgt?

Redanian Intelligence

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.