Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 27 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Netflix richt vizier op Marvel met groot nieuws voor The Gray Man-fans

Netflix is dik tevreden met de ontvangst van The Gray Man, ondanks de matige scores op IMDb en Rotten Tomatoes. De streamingdienst zet vol in op een vervolg en een spin-off.

Sinds afgelopen week kun je The Gray Man streamen op Netflix. De streamingdienst had een flinke zak geld klaar staan voor regisseurs Joe en Anthony Russo. De broers die eerder voor Marvel je favoriete Avengers-films afleverden.

Duurste Netflix-film ooit

The Gray Man is namelijk samen met Red Notice de allerduurste film van de streamingdienst ooit. Beide blockbusters hadden een budget van 200 miljoen dollar.

Er is ook wel wat geld nodig om zo’n sterrencast te verzamelen. In het nieuwste wapenfeit van Netflix spelen onder andere Ryan Gosling, Ana de Armas, Chris Evans en Bridgerton-ster RegĂ©-Jean Page.

De spionagefilm is gebaseerd op de gelijknamige boeken van Mark Greaney. Boeken ja, meervoud. De streamingdienst heeft nog vele avonturen om te verfilmen, en dat gaat gebeuren ook.

The Gray Man 2

Netflix heeft namelijk bekendgemaakt dat The Gray Man zijn volgende cinematic universe gaat worden. Het is de bedoeling dat de Russo’s een “grote spionagefranchise” neer gaan zetten.

Amerikaanse vakbladen beschreven The Gray Man al direct na de eerste aankondiging als het antwoord van Netflix op James Bond. De uiteindelijke film bevatte amper spionage-elementen, maar dat mag de pret niet drukken. De streamingdienst geeft dus vol gas.

Het bedrijf heeft direct ook meer nieuws: er is al een sequel in ontwikkeling, waarvoor Ryan Gosling al getekend heeft. De Russo-broers keren ook terug, evenals co-schrijver Stephen McFeely.

Meer dan Avengers: de 10 beste films met Chris Evans volgens IMDb

chris evans, The Gray Man, captain america, steve rogers, spiermassa, kilo's
Chris Evans in The Gray Man. (Afbeelding: Netflix)

Spin-off van Deadpool-schrijvers

Tevens is er een spin-off in ontwikkeling, waarvoor Netflix de schrijvers achter de Deadpool-films heeft weten te strikken. Dan hebben we het over Rhett Reese en Paul Wernick. Voorlopig wil het bedrijf nog niks loslaten over de spin-off, maar geruchten wijzen op een origin story voor de schurk van de eerste film, gespeeld door Chris Evans.

“De reactie van het publiek op The Gray Man was ronduit fenomenaal”, aldus de Russo’s. “We zijn zo dankbaar voor het enthousiasme dat fans over de hele wereld hebben getoond voor deze film.”

De Avengers-regisseurs benadrukken dat een groter cinematic universe altijd al het plan was: “Met zoveel geweldige personages in de film, was het altijd al ons plan dat The Gray Man deel zou uitmaken van een uitgebreid universum, en we zijn verheugd dat Netflix een vervolg aankondigt met Ryan, evenals een tweede script waar we enthousiast over zijn en waarover we snel meer zullen delen.”

Tegenvaller

Allemaal leuk en aardig, maar hopelijk zetten de Russo-broers voor het vervolg wel een betere film neer. Met een 6.6 op IMDb en een 48 procent op Rotten Tomatoes is The Gray Man geen hoogvlieger. Tegelijkertijd spreekt de publieksscore op Rotten Tomatoes boekdelen: 91 procent.

The Gray Man is opnieuw een typische bombastische Netflix-productie. Spectaculair popcorn-vermaak voor ‘s avonds op de bank, maar het blijft allemaal vrij clichĂ© en oppervlakkig. Als je het ons vraagt is dat bij The Gray Man vooral duidelijk. We hebben een vrij simpele actiefilm voorgeschoteld gekregen, terwijl er met zo’n cast en bronmateriaal echt meer in zat. Meer straight-to-DVD dan Oscar.

Of, zoals de consensus op Rotten Tomatoes het samenvat: “The Gray Man heeft de met sterren gevulde outline van een vermakelijke actiethriller, maar is gevuld met lauwe restjes van veel betere films.”

Niet ambitieus, wel effectief

Maar ja, het publiek is duidelijk dolenthousiast. Ondanks de veel grotere potentie van de eerste film kun je er niet omheen dat het een uiterst vermakelijk tussendoortje is.

Aan de Top 10 van Netflix te zien is er ook niet meer nodig om flink te scoren. Het is wellicht niet ambitieus, maar wel effectief.

Marvel achterna

Of de streamingdienst met dergelijke kwaliteit echt Marvel achterna kan gaan met zijn eigen cinematic universe, gaan we de komende jaren ontdekken. Dat is wel de duidelijke ambitie van Netflix. Ze hebben met Joe en Anthony Russo in ieder geval de namen in huis die het kunstje al eerder hebben geflikt voor de stripgigant. En ach, anders heeft de streamingdienst altijd nog een andere megafranchise met veel potentie: Knives Out.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.