Dennis Mons
Dennis Mons Films & Series 27 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Nieuwe horrorfilm Jordan Peele stoot Top Gun én Thor van troon

De sciencefiction-/horrorfilm Nope is wereldwijd de grootste bioscoophit van afgelopen week en stootte Top Gun: Maverick en Thor: Love and Thunder van de troon. Dit is het derde enorme succes van regisseur Jordan Peele op rij.

Regisseur Jordan Peele is voornamelijk bekend vanwege zijn briljante sketches in Key & Peele op Comedy Central en YouTube. Maar dat de Amerikaan ook uitstekende films maakt, heeft hij nu wel bewezen.

Tot ziens Thor en Top Gun

De sciencefiction-/horrorfilm Nope van regisseur Jordan Peele is Thor: Love and Thunder en Top Gun: Maverick de baas wat betreft de wereldwijde box office. En dat is knap, win het maar eens van Marvel en Tom Cruise.

Niet dat Thor Love and Thunder en Top Gun: Maverick het overigens slecht doen. Na een derde week staat volgens Box Office Mojo Love and Thunder nu op zo’n 589 miljoen dollar en ‘schraapte’ Top Gun: Maverick na negen weken een schamele 1,2 miljard dollar bij elkaar.

44 miljoen in de eerste week

Nope heeft volgens Variety in alleen al zijn eerste week al 44 miljoen dollar opgebracht. Daarmee is het een van de grootste releases in jaren die niet gekoppeld is aan een bekende franchise. En de absolute winnaar van aflopen week. Zo verdiende Thor: Love and Thunder ‘slechts’ 22,1 miljoen dollar aan wereldwijde kaartverkoop en Top Gun: Maverick 10 miljoen dollar. Maar goed, de laatstgenoemde film draait dan ook al negen weken in de bioscoop.

Met zijn vorige films Get Out en Us verdiende Jordan Peele respectievelijk 173 miljoen dollar en 175 miljoen dollar.

Goede recensies

Maar het is niet alleen geld dat Nope binnen harkt. Critici zijn over het algemeen enorm te spreken over de film met lovende recensies. Op Rotten Tomatoes zijn ze samen verantwoordelijk voor een gemiddelde score van 82 procent. Dat komt vooral door de diepgang.

De horrorfilm gaat namelijk ogenschijnlijk over een broer en zus die een ranch hebben. Maar er komt vanuit het niets een bedreiging uit de ruimte. Aliens? Een invasion movie? Wellicht, maar de film is meer gelaagd dan dat.

nope daniel kaluyaa
Hoofdrolspeler Daniel Kaluuya. (Afbeelding: Universal Pictures)

Jordan Peele liet in een interview in Today Show weten dat de film feitelijk een metafoor is voor de entertainmentindustrie en het kapitalisme. Daarnaast kaart het issues aan over afkomst. “Mijn ras heeft mijn gehele artistieke carrière geïnspireerd. Dit land heeft gekleurde mensen in een doos gestopt. En nu breken we eruit”, aldus de regisseur van Nope.

De sterrencast van Nope

De cast liegt er ook niet om. Oscar-winnaar Daniel Kaluuya (onder andere bekend van Get Out, Black Panther en Judas & The Black Messiah) speelt de hoofdrol, samen met Keke Palmer (Lightyear en Cardi Tries). Ook Steven Yeun speelt een belangrijke rol als Ricky ‘Jupe’ Park. De Koreaan schitterde in films als Sorry to Bother You en Okja).

Nope film Steven Yeun
Steven Yeun in Nope (Afbeelding: Universal Pictures)

Gaat Nope net zulke hoge totaalbedragen pakken als de franchisefilms Thor: Love and Thunder en Top Gun: Maverick? Die kans is klein, maar we kunnen niet ontkennen dat we nu wel enorm benieuwd zijn naar deze film. We moeten nog even wachten, Nope komt op 18 augustus uit in de Nederlandse bioscopen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.