Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 1 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Knives Out wordt Netflix-franchise: megabedrag voor meer films betaald

Knives Out was een van de grootste verrassingen van de afgelopen jaren. Daniel Craig speelde een detective in een moordmysterie dat regelrecht uit de boeken van Agatha Christie had kunnen komen. Een landhuis, een rijk maar vermoord familiehoofd, verdachten die allemaal onschuldig beweren te zijn: heerlijk!

Ook de cast was fantastisch. Regisseur Rian Johnson kon naast Daniel Craig ook onder andere Ana de Armas, Chris Evans Christopher Plummer, Michael Shannon en Katherine Langford inschakelen. Daarmee ligt de lat direct hoog voor de onvermijdelijke sequel(s).

Knives Out x Netflix

Johnson uitte namelijk al snel na de bioscooprelease van Knives Out de wens om een vervolg te maken. Een nieuwe moordzaak, een nieuwe cast, maar opnieuw met Daniel Craig als doortastende detective. Dankzij vakblad Variety weten we nu eindelijk dat Johnson en Craig ook die kans gaan krijgen.

Het duo heeft namelijk een megadeal rond met Netflix. De streamingdienst legt maar liefst 450 miljoen dollar neer voor twee vervolgfilms. Oftewel, we gaan zowel een Knives Out 2 als Knives Out 3 krijgen. Daniel Craig blijft aan boord als Detective Blanc, ook nu de franchise dus omgetoverd wordt tot exclusieve Netflix Originals.

De beste man heeft na zijn Bond-exit waarschijnlijk alle ruimte in de agenda, om projecten te doen waar hij zin in heeft. Ook uit interviews rondom de eerste Knives Out bleek hoeveel lol de 53-jarige acteur met zijn rol als detective had. Hele andere taal in ieder geval dan na Spectre, toen hij zei nog liever zijn polsen door te snijden dan nog een Bond-film te doen.

Mindfuck

Voor Rian Johnson is de megadeal een vreemde gewaarwording. Pas zei hij nog het volgende over een sequel: “Het is zo’n mindfuck geweest, want ik zat al 10 jaar op het idee voor de eerste. En met deze begin ik met een lege pagina. Het is niet echt een Knives Out-vervolg. Ik moet er een titel voor bedenken, zodat ik het niet langer The Knives Out Sequel kan noemen, want het is gewoon Daniel Craig als dezelfde detective met een totaal nieuwe cast. ”

Johnson deelde ook in een ander interview dat hij “het geweldig zou vinden om elke paar jaar weer een Knives Out te doen.” Die kans gaat hij dus zeker krijgen dankzij Netflix. De streamingdienst is naarstig op zoek naar eigen megafranchises om met Disney+ te kunnen concurreren. Netflix heeft niet de Marvels en Star Wars die Disney wel heeft. Knives Out in huis halen is al een grote stap in de goede richting.

Hopelijk krijgen we snel meer te horen over de eerste sequel! Opvallend genoeg had de eerste film een budget van 40 miljoen dollar, dus het wordt interessant om te ontdekken wat Johnson en Craig met de budgetten van Netflix af gaan leveren. Hopelijk gaat die vrijheid niet ten koste van juist het simpele en intiemere karakter van de eerste.

Voor dit exclusieve Star Wars-horloge heb je een hypotheek nodig

Variety

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.