Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 1 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Harry Potter 2.0: Netflix onthult indrukwekkende wereld Shadow and Bone

Harry Potter is zo’n franchise die altijd leeft. Een serie vol nostalgie, films die je voor de zoveelste keer kunt kijken, een wereld waar je een streamingdienst omheen kunt bouwen.

Wat Star Wars-serie The Mandalorian voor Disney+ heeft betekend, bijvoorbeeld. Warner Bros. wil een vergelijkbare strategie gaan hanteren voor HBO Max. Het plan is naar verluidt om meerdere series rondom J.K. Rowlings franchise te gaan ontwikkelen.

Netflix vs. Disney+

Net zoals Lucasfilm en Disney nu met de aankomende Star Wars-series voor Disney+ van plan zijn. Netflix heeft een grote voorsprong wat het werven van abonnees betreft: de streamingdienst is al veel langer actief.

Disney+ heeft het afgelopen jaar bewezen dat die voorsprong niet onoverbrugbaar is. Sterker nog, analisten verwachten dat het bedrijf binnen enkele jaren Netflix in kan gaan halen.

Een grote factor in die plottwist is grote franchises. Netflix maakt pas enkele jaren eigen series en films. Disney doet dat al vele decennia. Daardoor heeft het Huis van de Muis al vele ijzersterke franchises lopen. Werelden, verhalen, personages waarmee abonnees zijn opgegroeid.

Shadow and Bone

Netflix heeft die luxe niet, maar is wel naarstig op zoek naar eigen megafranchises. Dat hebben wij niet verzonnen, die zwakte en focus hebben de hoge piefen van het bedrijf zelf meermaals benoemd tijdens interviews.

Een grote kanshebber om op dat vlak Disney bij te benen is Shadow and Bone. Zowel door critici als door castleden zelf de Harry Potter van Netflix genoemd.

Dat is een gloednieuwe fantasy-serie die op 23 april naar de streamingdienst komt. De show is gebaseerd op de boeken van Leigh Bardugo, die zich afspelen in het fictieve Grishaverse.

De razend populaire YA-boeken (Young Adult) zijn nog niet eerder in live-action geadapteerd. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen.

Eeuwige duisternis

De franchise ging in 2012 van start met het boek Shadow and Bone. Dat was het begin van een trilogie, waar vervolgens nog een duologie en korte verhalen aan toegevoegd werden.

Netflix combineert de series in Shadow of Bone, de serie dus. Een opvallende move, sinds de hierboven duologie zich in de boeken zes jaar na de Shadow and Bone-trilogie afspeelt.

Allemaal leuk en aardig, maar waar gaat de fantasy-serie eigenlijk over? Shadow and Bone speelt zich af in een wereld die in tweeën is gespleten door een barrière, ook wel bekend als de eeuwige duisternis. Daar doen gruwelijke, onnatuurlijke wezens zich tegoed aan menselijk vlees.

Waneer een jonge soldaat een mysterieuze kracht ontdekt, lijkt er hoop te zijn: zij kan het land eindelijk weer verenigen. Maar ze heeft haar krachten allesbehalve onder controle, en donkere krachten doen er alles aan om haar tegen te houden. De oorlog barst feller los dan ooit: kan ze met haar magie het verschil maken?

Pas op Netflix! Deze 16 topfilms check je in april op Amazon Prime Video

Shadow and Bone Netflix trailer
(Afbeelding: Netflix)

Harry Potter

Ja, magie ja. Shadow and Bone wordt niet voor niks vaak vergeleken met Harry Potter. Ook Ben Barnes, de The Punisher-ster die de hoofdrol in de serie gaat spelen, heeft tijdens interviews al meermaals de vergelijking met de magische franchise gemaakt:

“Het is heel cool – het is een heel cool steampunk-y-universum van magie,” aldus de acteur tegenover Digital Spy. “En het heeft veel – weet je, wat ik leuk vond aan … wat ik leuk vind aan His Dark Materials en de Harry Potter-romans en al die verhalen zijn de details. Het zijn de kleine dingen die me echt opwinden over die werelden. En deze wereld heeft al dat soort dingen ook. De specificiteit van de wereld vind ik echt fantastisch.”

Ambitieus

Op 23 april gaan we ontdekken of Netflix daadwerkelijk een Harry Potter-waardige serie af gaat leveren. Aan het budget zal het in ieder geval niet liggen. De onderstaande gloednieuwe trailer toont een ambitieuze wereld, met schitterend tot leven gebrachte locaties. Ook de hardcore fans reageren vooralsnog enthousiast, ondanks het feit dat de makers dus de boeken combineren op een andere manier.

Wij tekenen al voor een dergelijke fantasy-serie, Harry Potter-killer of niet. Voor Netflix is het in ieder geval net zo spannend, want dit is duidelijk een release waar veel van af hangt. Het begin van een nieuwe hitfranchise, of een matig aftreksel? Fingers crossed.

Pas op Netflix! Deze 16 topfilms check je in april op Amazon Prime Video

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.