Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 27 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Han Solo’s originele blaster uit Star Wars staat te koop (en kost meer dan je huis)

Star Wars-fans, opgelet! Binnenkort wordt een uniek item uit de filmgeschiedenis geveild: de originele blaster van Han Solo, uit de eerste Star Wars-film.

Heb je door al het gedoe op Schiphol je droomvakantie gecanceld of staat je vakantiegeld nog te verstoffen op je bankrekening? Dan is het wellicht tijd om 27 augustus in je agenda te noteren.

Star Wars: A New Hope

Op die dag wordt er namelijk een stukje filmgeschiedenis geveild. Geen obscuur outfit van een achtergrondpersonage of een replica van een prop, maar de enige echte originele blaster van Han Solo.

Ja, het wapen dat Harrison Ford in zijn handen hield op de set van de allereerste Star Wars-film: A New Hope, uit 1977. Toen George Lucas nog niet wist wat voor goud hij in handen had. Toen Star Wars nog een risicovolle gok was, een filmproces dat meermaals bijna volledig ontspoorde.

Dat we uiteindelijk zo’n legendarische film hebben gekregen is een klein wonder, zo blijkt uit het boek How Star Wars Conquered the Universe. Al blijft Lucas volhouden dat hij nooit de Star Wars heeft kunnen maken die hij in zijn hoofd had.

Han Solo's DL-44 Heavy Blaster Pistol veilig Star Wars te koop
🌟 (Afbeelding: Rock Island Auction Company)

Han Solo’s DL-44 Heavy Blaster Pistol

Maar goed, terug naar Harrison Ford. Of, specifieker, Han Solo. Als we het over wapens in Star Wars hebben, dan denk je waarschijnlijk meteen aan lightsabers. Maar naast misschien de lichtzwaarden van Luke en Darth Vader is geen enkel ander wapen iconischer dan het pistool van Solo.

Officieel heet de beroemde blaster het DL-44 Heavy Blaster Pistol. Een hele mond vol. Het wapen is voor het eerst in Episode IV te zien in een ronduit iconisch stuk filmgeschiedenis: de shootout tussen Greedo en Solo in Mos Eisley.

Diezelfde scène is al decennia de basis van een heftig debat onder fans: wie schoot als eerste? Een discussie waarbij Lucas olie op het vuur gooide door de scène in latere releases meermaals aan te passen.

Han Solo's DL-44 Heavy Blaster Pistol veilig Star Wars te koop
🌟 De iconische scène (Afbeelding: Lucasfilm)

En de andere films dan?

De blaster was later ook nog in The Empire Strikes Back en Return of the Jedi te zien, maar dan hebben we het niet meer over het origineel.

Volgens veilinghuis Rock Island Auction Company raakte de crew namelijk het originele wapen kwijt na de opnames. In de daarop volgende films werd de blaster van Han Solo vervangen door twee replica’s. Maar dit wapen, dat later alsnog is gevonden, is dus de real deal. De enige echte blaster die Han Solo op de set gebruikte.

Pittig prijskaartje

Een ronduit iconisch item dus, een must-have voor verzamelaars en diehard fans. Helaas is er maar eentje van. Het veilinghuis verwacht dan ook dat er tussen de drie en vijf ton voor betaald zal gaan worden, in dollars. Dan krijg je er ook nog eens foto van Harrison Ford bij, gesigneerd door de acteur.

Als je echt van plan bent om je slag te slaan, dan is het wijs om toch wat meer geld bij elkaar te sprokkelen. Een van de hierboven genoemde replica’s uit Return of the Jedi werd namelijk in 2018 uiteindelijk geveild voor 550.000 dollar. Nee, daar kan het origineel niet voor onder gaan doen. Wat heb je nou liever, een nieuw huis of een nep-pistool?

Foto’s en meer

Op naar 27 augustus. Dan wordt Han Solo’s DL-44 Heavy Blaster Pistol uit de eerste Star Wars-film geveild. Check ondertussen meer foto’s op de officiële website, waar je ook een verrassend onderhoudende beschrijving van de (film)geschiedenis van het wapen vindt.

Star Wars-schaalmodel verkocht voor de prijs van een villa

Han Solo's DL-44 Heavy Blaster Pistol veilig Star Wars te koop
🌟 (Afbeelding: Rock Island Auction Company)

Rock Island Auction

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.