Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 23 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Star Wars-schaalmodel verkocht voor de prijs van een villa

Er is net een schaalmodel van een X-Wing Fighter verkocht voor de prijs van een luxe villa. Het model was te zien in Star Wars: A New Hope en is geveild via Prop Store Auction.

De een is op huizenjacht en schraapt alle beetjes bij elkaar voor die hypotheek van 4 ton, de ander koopt een villa van 2 miljoen in Het Gooi. En dan heb je nog de Star Wars-gek, die props uit films belangrijker vindt dan zijn eigen huis.

Monsterbedrag voor schaalmodel X-Wing Fighter

In verschillende documentaires zie je op wat voor geweldige manier George Lucas special effects realiseerde. Zo maakte hij in zijn Star Wars-films veel gebruik van schaalmodellen, waaronder deze Red Leader X-Wing Fighter. Het gedetailleerde ruimteschip is voor 2.375.000 dollar verkocht. Omgerekend is dat 2.245.587 euro.

De uiteindelijke biedprijs was een stuk hoger dan Prop Store Auction had ingeschat. De verwachte verkoopwaarde van dit schaalmodel uit Star Wars: A New Hope lag tussen de 500.000 en 1.000.000 dollar. Wie de Red Leader X-Wing Fighter heeft gekocht, is niet bekend.

Ontworpen voor Star Wars: A New Hope

Het schaalmodel van de X-Wing Fighter is door George Lucas zelf ontworpen voor A New Hope, de eerste film ooit binnen het Star Wars-universum. Het is een van de weinige modellen die intact is gebleven. De meeste andere schaalmodellen zijn vernietigd met pyrotechniek voor actiescènes.

Red Leader X-Wing Fighter, schaalmodel, star wars, verkocht, villa, geroge lucas
(Afbeelding: Prop Store Auction)
Red Leader X-Wing Fighter, schaalmodel, star wars, verkocht, villa, a new hope
(Afbeelding: Prop Store Auction)

Het schaalmodel is terug te zien in verschillende scènes van Star Wars: A New Hope. Lees en bekijk meer over de geschiedenis van deze X-Wing Fighter op de website van Prop Store Auction.

Dure hobby

Het is natuurlijk niet voor het eerst dat er props uit Star Wars-films worden geveild. Zo werd de lightsaber van Obi-Wan Kenobi al eens voor een recordbedrag verkocht. Ook voor de neef van robot R2-D2 werd ooit grof betaald. Lees hier meer.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.