Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 16 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Kijktip: Netflix dropt één van beste oorlogsfilms van dit millennium

Netflix heeft stilletjes één van de beste en meest bijzondere oorlogsfilms van de afgelopen twintig jaar aan het aanbod toegevoegd: Letters from Iwo Jima, van Hollywood-legende Clint Eastwood.

Het aanbod van Netflix verandert continu, maar voor liefhebbers van de betere oorlogsfilm zitten er regelmatig pareltjes tussen. Zo lichtten we onlangs nog een bijzondere Duitse film over de Tweede Wereldoorlog uit.

Letters from Iwo Jima

Nu is er nog een pareltje bij gekomen, een topfilm die zich zeker kan meten met De Slag om De Schelde, de uitstekende Nederlandse oorlogsfilm die op dit moment in de bioscopen draait.

Dan hebben we het over Letters from Iwo Jima, een film van Clint Eastwood uit 2006. Eindelijk een oorlogsfilm die eens niet enkel de Amerikanen volgt.

Eastwood brengt ons terug naar 1945, naar het Japanse eiland Iwo Jima. Daar werd twee maanden lang een bloederige strijd geleverd door de Japanse en de Amerikaanse soldaten. We kijken mee met de Japanners, onder leiding van generaal Tadamichi Kuribayashi.

Hij vocht veertig dagen lang een bittere strijd. Al snel daalt echter het besef in dat ze niet kunnen winnen. Sterker nog, zijn soldaten zijn bezig met een regelrechte zelfmoordmissie.

Moet je gezien hebben: de top 10 allerbeste films op Netflix volgens IMDb

Kijktip: Netflix dropt één van beste oorlogsfilms van dit millennium Iwo Jima
Ken Watanabe (Afbeelding: Warner Bros.)

Andere kant van het verhaal

Letters from Iwo Jima is eigenlijk onderdeel van een tweeluik. Eastwood bracht een paar maanden eerder Flags of Our Fathers uit, een film die hetzelfde conflict juist van de andere kant belicht. Maak je echter geen zorgen: je hoeft die film niet gezien te hebben om Letters from Iwo Jima te kunnen waarderen. Het is in die zin niet een vervolgfilm.

Eastwood doorbreekt met zijn films het Hollywood-cliché, de neiging om de Amerikanen altijd enkel als de grote helden neer te zetten. Hij wisselde na de eerste film compleet van perspectief, waardoor bioscoopbezoekers duidelijker dan ooit de les leerden dat elk verhaal twee kanten heeft. Met goed en slecht aan beide uiteindes.

Meesterlijk contrast

Ken Watanabe speelt een glansrol, als de vastberaden generaal Kuribayashi. Zijn boodschap aan zijn mannen is duidelijk: ze mogen pas sterven als ze tien Amerikanen gedood hebben. Één van die soldaten, Saigo, denkt daar heel anders over.

Hij wil juist overleven om zijn pasgeboren dochter en zijn vrouw weer te kunnen zien. Een contrast dat Eastwood op meesterlijke wijze in beeld brengt, zonder het zoetsappige Hollywood-sausje dat oorlogsfilms helaas vaak kenmerkt.

Topscore op IMDb en Rotten Tomatoes

Verder gaan we vooral niks spoilen, maar een rondje langs IMDb en Rotten Tomatoes maakt duidelijk dat je als liefhebber van oorlogsfilms Letters from Iwo Jima zeker gezien moet hebben. Op IMDb scoort de film namelijk een dikke 7.9, en op Rotten Tomatoes zegt de topscore van 91 procent genoeg.

“Eastwood heeft een van de meest quietly devastating oorlogsfilms van onze tijd gemaakt,” aldus Tim Robey van de Daily Telegraph.

“De belangrijkste film van 2006 was Clint Eastwood’s Letters from Iwo Jima. Over 20 jaar is Letters from Iwo Jima een klassieker,” aldus filmrecensent Tony Macklin.

Nu op Netflix te streamen

Het moge duidelijk zijn: Netflix heeft er een bijzondere topfilm bij. Ben je niet zo van de oorlogsfilms? Dan hebben we hier de tien allerbeste films op Netflix volgens IMDb voor je klaar staan!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.