Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 9 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Slag om de Schelde achterna: Netflix dropt indrukwekkende oorlogsfilm

Heb je na De Slag om De Schelde trek in nog een oorlogsfilm van formaat? Dan heeft Netflix een pittig alternatief voor je klaar staan: het intrigerende Nebel im August.

Een kant van de Tweede Wereldoorlog die je zelden voorbij ziet komen op het witte doek.

De Slag om de Schelde scoort

De Slag om De Schelde is een Nederlands exportproduct om trots op te zijn. De oorlogsfilm draait sinds deze week in de bioscopen, en wist de critici zeer te bekoren.

Sterker nog, het spektakelstuk krijgt zelfs een ambitieuze internationale release. Tof, maar zoals recensenten al benadrukten gaat het vooral om een achtbaanrit voor de ‘seriegeneratie’. Een hoog tempo, explosieve actie en opzwepende muziek.

Niks mis mee, briljant zelfs, als we de eerste reacties moeten geloven. Maar voor filmliefhebbers die toch wat liever voor het zwaardere dramawerk gaan heeft Netflix vanaf vandaag een interessant alternatief.

Nu op Netflix: Nebel im August

Dan hebben we het over de oorlogsfilm Nebel im August, ook wel bekend als Fog in August. Een film die zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit keer niet tussen de tanks en schreeuwende soldaten, maar in een psychiatrisch ziekenhuis.

Nebel im August belicht namelijk net zoals het gelijknamige boek een kant van het nazi-beleid die je minder vaak op het witte doek voorbij ziet komen. Zelden zelfs. Dan hebben we het over het euthanasieprogramma waarmee ze onder andere gehandicapten en verstandelijk beperkten lieten verdwijnen.

De film stamt uit 2016 en volgt Ernst Lossa, een dertienjarige halfwees. Hij is een lastig kind, dat door zijn gedrag naar verschillende internaten wordt gestuurd. Ook zij krijgen echter steeds genoeg van de tiener, en sturen hem weg.

Beste oorlogsfilm van dit jaar? Oscar-kansmaker over Auschwitz scoort

Indrukwekkende oorlogsfilm

Tot hij uiteindelijk in een psychiatrisch ziekenhuis belandt, onder leiding van de tyrannieke Dr. Veit. Al snel komt Lossa erachter dat er telkens ‘ongewenste’ medepatiënten overlijden. Op een manier en op een tempo die doet vermoeden dat er meer aan de hand is…

Het resultaat is een pittige maar diep indrukwekkende dramafilm, zeker als je erachter komt dat het verhaal van Ernst gebaseerd is op echte gebeurtenissen. Nebel im August leverde regisseur Kai Wessel al verschillende grote filmprijzen opleverde. Tijdens het prestigieuze Giffoni Film Festival werd de oorlogsfilm zelfs verkozen tot beste film.

Het beste nieuws: je kunt de geprezen film nu meteen op Netflix streamen. Een duidelijke must-see voor liefhebbers van de betere oorlogsfilm. Check hieronder de trailer.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.