Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 29 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Netflix verplicht acteurs en crew zich te laten vaccineren

Netflix verplicht acteurs en degenen die op de set in de buurt van hen komen zich te laten vaccineren tegen COVID-19. Dit is in overeenstemming met de nieuwe werkhervattingsprotocollen van Hollywood-vakbonden en filmstudio’s, meldt Variety.

Er zijn de laatste tijd wat kleine relletjes geweest rond acteurs en actrices die op Twitter berichten tegen mondkapjes en vaccinaties de wereld in slingerden. Een nieuwe Star Wars-serie op Disney+ dreigde zelfs helemaal gecanceld te worden na het ontslag van Gina Carano (Cara Dune in The Mandalorian). Op dit soort fratsen zit Netflix duidelijk niet te wachten.

Verplicht vaccineren bij Netflix

Het nieuwe mandaat is de eerste grootschalige vaccinatievereiste van een Hollywood-studio. Vooralsnog gaat het alleen om de Amerikaanse producties van Netflix. Daar moeten de gehele cast en de ‘Zone A-crew’ zich laten vaccineren. Crewleden in Zone A bevinden zich tijdens de productie dicht bij acteurs. Denk bijvoorbeeld aan haar en make-up, maar ook aan regisseurs en bepaalde camerabedienden.

Vorige week kwamen verschillende Hollywood-vakbonden en grote filmstudio’s nieuwe protocollen overeen, die producenten de mogelijkheid geven een ‘verplicht vaccinatiebeleid’ voor cast en crew in Zone A op productiebasis te implementeren. Daarbij is geen mogelijkheid om te eisen dat werknemers in de zones B, C en D zich laten vaccineren.

Testen en mondkapjes voor acteurs en crew

Acteurs, de Zone A-crew en andere productiemedewerkers in de omgeving van Los Angeles moeten ook regelmatig op COVID worden getest, ongeacht de vaccinatiestatus. Ook verplicht Los Angeles County momenteel dat alle inwoners het werk en in commerciële omgevingen mondkapjes dragen. Dit is natuurlijk al veel langer gebruikelijk op filmsets.

Het nieuwe Netflix-mandaat voor ‘verplicht vaccineren’ is aangekondigd sinds de Delta-variant de terugkeer naar normaal bedreigt. Terwijl serie- en filmproducties de vakbondsmandaten volgen, passen andere delen van de filmindustrie zich razendsnel aan. Veel premières en filmfestivals vereisen vaccinaties, mondkapjes of negatieve COVID-tests. Ook schroeven sommige organisaties terug in het licht van de Delta-variant. Toch valt er nog genoeg te beleven op de rode lopers. Bekijk de hoogtepunten van het Filmfestival van Cannes in 2021, met een onder anderen Memphis Depay tussen Hollywoodsterren.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.