Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 29 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Porsche-SUV verslaat Lamborghini op Nürburgring en is snelste ooit

Na de Alfa Romeo Stelvio Q en Audi RS Q8 gaat de nieuwe performance-versie van de Porsche Cayenne er met de titel ‘snelste SUV op de Nürburgring’ vandoor. Het record werd gevestigd door coureur Lars Kern.

In een tijd van 7,38925 minuten joeg de Porsche over het 20,832 kilometer lange circuit. Hiermee is de SUV ongeveer even snel als een Lamborghini Gallardo Superleggera LP570-4 op dezelfde ring en sneller dan een Lamborghini Urus.

Perfecte condities op de Nürburgring

De condities op de Nürburgring waren tijdens de test erg goed, dat moet erbij gezegd worden. De buitentemperatuur was 23 graden Celsius en het asfalt werd door de zon verhit tot 46 graden Celsius. Hierdoor bleven de 22 inch Pirelli P Zero Corsa-banden van de snelste SUV op het circuit ooit goed aan het wegdek kleven. Deze banden worden standaard op de nieuwe Porsche Cayenne-versie gemonteerd.

snelste SUV Nürburgring, Porsche Cayenne
(Afbeelding: Porsche)

Voor de Nürburgring-rondes zijn enkel de stoelen vervangen voor racekuipen en is er een rolkooi toegevoegd aan de constructie. Voor de rest is de Porsche helemaal zoals de klant zijn nieuwe Cayenne kan bestellen.

Naast goede condities en een goede auto, is voor een recordrun ook een goede coureur nodig. Porsche zette ervaren testrijder Las Kern achter het stuur van de SUV, hij zegt over zijn ronde in de Cayenne: “Hij veranderde razendsnel van richting in de snelle bochten zoals tussen Hohe Acht en Eiskurve, zonder wiebelen en zonder neiging tot onderstuur. Zelfs op dit technische traject is de Cayenne een echte rijdersauto die gemakkelijk te besturen is.”

Porsche Cayenne sneller dan een Lamborghini Urus

Hoewel een toekomstige koper weinig heeft aan een baanrecord, kan hij toch op een verjaardag opscheppen tegen iemand met een Lamborghini Urus die zegt dat hij de snelste SUV ter wereld heeft. Niet dat dit helemaal onwaar is, maar de Italiaan deed toch 8 seconden langer over de Nürburgring.

Welke naam de nieuwe snelste SUV van de Nürburgring gaat dragen, is vooralsnog onbekend. Porsche noemt de wagen vooralsnog Performance Cayenne.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.