Pim Jansen
Pim Jansen Auto's & Motoren 22 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Maak kennis met de nieuwe Lamborghini Urus, ‘s werelds snelste SUV

Mocht je nu nog steeds je favoriete SUV nog niet zijn tegengekomen, stop dan maar met zoeken. De nieuwe Lamborghini Urus uit 2019 is de ultieme bak. Lamborghini’s ultraluxe SUV is de natte droom van iedere autoliefhebber. Met 641 pk onder de motorkap zit je in 3,6 seconden op een snelheid van 100 kilometer per uur. Testosteron op vier wielen, met één minpuntje: het prijskaartje vermeldt een bedrag van 200.000 euro. Maar dan heb je wel ‘s werelds snelste SUV.

In feite is dit Lamborghini’s tweede SUV, na de brute LM002 (1986-1993). Die wagen was uitgerust met een V12-motor en was zijn tijd ver vooruit. Maar de Lamborghini Urus is minstens zo indrukwekkend en zal ongetwijfeld concurrentie krijgen van andere topmerken als Rolls-Royce, Bentley en, over een paar jaar, Ferrari.

Lamborghini Urus: ‘s werelds snelste SUV

Dat gezegd hebbende, de Lamborghini Urus is geen wagen voor een beginnende automobilist. Aan alles is te zien dat dit een racemonster van Italiaanse makelij is. De lederen afwerking aan de binnenkant geeft het interieur een luxe uitstraling. Mag je natuurlijk wel verwachten voor twee ton. Opvallend genoeg hebben de Italianen wel de voorkant onder handen genomen. Zo springt de voorbumper direct in het oog dankzij de honingraatstructuur en de spitse lampen.

Lamborghini Urus, 's werelds snelste, SUV, 2019
Lamborghini Urus, 's werelds snelste, SUV

Maar wat krijg je nu eigenlijk voor twee ton van onze Italiaanse vrienden? Heel veel power, zo veel is zeker. De 4.0-liter V8 motor met twee turbo’s is goed genoeg om 641 pk te produceren bij 6.000 tpm. Ga je daar overheen, dan wordt de toerenbegrenzer aan het werk gezet. In 3,6 seconden zit je al op een snelheid 100 kilometer per uur. Mocht dat niet snel genoeg zijn, weet dan dat in 12,8 seconden de snelheid van 200 kilometer per uur bereikt wordt. Dat is behoorlijk rap, maar de topsnelheid van dit model is zo’n 305 kilometer per uur. Bij dergelijke snelheden mag je hopen op goed functionerende remmen en ook daar is over nagedacht door de Italiaanse autofabrikant. De Lamborghini Urus maakt gebruik van de grootste koolstof-keramische remschijven die ooit op een productie-auto zijn gezien: 440 millimeter voor en 370 millimeter achter.

Sublieme wegligging

Met dergelijke specificaties resteert slechts één vraag: hoe doet deze bak het op de weg? Het antwoord is kort, maar krachtig: geweldig. Tijdens een proefrit in de buurt van Snowmass in het Amerikaanse Colorado kan de Lamborghini Urus zich uitstekend handhaven, schrijft Men’s Journal. Geen stress, maar een gevoel van bovennatuurlijke rust. Kortom, een heerlijke wagen voor degenen die het zich kunnen veroorloven. Klein minpuntje: de naam. De Nederlandse vertaling van Urus is namelijk ‘oeros’, de naam van een uitgestorven rundersoort. Dan wordt zo’n Lamborghini natuurlijk een heel stuk minder sexy. Maar dat nemen we op de koopt toe.

lamborghini urus, snelste, suv, ter wereld, 2019
lamborghini urus, snelste, suv, ter wereld, 2019
lamborghini urus, snelste, suv, ter wereld, 2019

Check ook de fenomenale Lamborghini uit The Italian Job (1969), die is teruggevonden en volledig gerestaureerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Maak kennis met de nieuwe Lamborghini Urus, ‘s werelds snelste SUV
Sluiten