Felix Decavel
Felix Decavel Auto's & Motoren 26 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Nederlandse overheid verkoopt dubieuze e-bikes onder de marktprijs

De Nederlandse overheid veilt niet één dubieuze elektrische fiets, maar zeven stuks. Waar ze vandaan komen, durven we niet te vertellen. Maar als je zoekende bent naar een betaalbare e-bike onder de marktprijs, dan kun je altijd even meebieden.

In beslag genomen goederen worden via de Rijksoverheid opnieuw aan de man gebracht via openbare veilingen. Vaak om schulden of boetes af te lossen. In deze reportage toont Manners bijvoorbeeld hoe de loodsen van de Domeinen Roerende Zaken tot de nok gevuld zijn met exclusieve auto’s, designertassen en potsierlijke sieraden. Maar blijkbaar staan er ook een paar e-bikes in de garage momenteel.

E-bike kopen bij de Nederlandse Overheid

Supermerken aan superprijzen? Vadertje Staat lijkt de mosterd wel te halen bij de Action, de van oorsprong Nederlandse discountketen. Dan maakt het niet uit welke bips op het zadel van je zo goed als nieuwe elektrische fiets heeft gezeten.

De officiële veiling voor deze e-bikes begint op 24 februari dus wees er snel bij, alvorens ze allemaal de deur uit gefietst zijn. Tot 9 maart kun je een bod van minstens 10 euro plaatsen op een van deze stalen rossen. Let wel, in sommige gevallen kan het zijn dat je nog langs de fietsenmaker moet. Vergeet dus zeker niet de bijzonderheden te checken bij elke veiling.

In totaal biedt de Overheid momenteel zeven elektrische fietsen aan van drie verschillende modellen, allemaal van hetzelfde merk: Sparta.

Sparta ION RX+

Ook al stamt dit model uit 2013 en wordt de ION RX+ niet langer vervaardigd, dit pareltje werd toentertijd wel genomineerd voor elektrische fiets van het jaar. Momenteel koop je deze e-bike tweedehands nog steeds voor meer dan 1.000 euro. Dan toch maar beter een bod uitbrengen op de veiling van de Nederlandse overheid.

e-bike, elektrische fiets
(Afbeelding: Onlineveilingmeesters)

Veiling 1

Veiling 2

Sparta F8i

De F8i was de populairste e-bike in het arsenaal van Sparta toen het model in 2016 uitkwam. Op Marktplaats kun je er nog eentje vinden voor 650 euro, dus zeker niet boven die prijs bieden. De Rijksoverheid verpatst maar liefst vier elektrische fietsen van het F8i-model, dus zou het ons niet verbazen als de veilingen ver onder de gebruikelijke tweedehandsprijs blijven.

e-bike, elektrische fiets, f8i
(Afbeelding: Onlineveilingmeesters)

Veiling 1

Veiling 2

Veiling 3

Veiling 4

Sparta F7i

De Sparta F7i hebben we tot het laatst laatste bewaard, omdat het model uit 2017 stamt en dus de meest recente e-bike in dit lijstje is. Tweedehands betaal je vaak nog ruim duizend euro voor deze elektrische fiets van Sparta. De Nederlandse overheid veilt op dit moment slechts één exemplaar van de F7i.

e-bike, elektrische fiets, f7i
(Afbeelding: Onlineveilingmeesters)

Veiling 1

Op zoek naar een elektrische fiets

Check ook de betaalbare e-bike die het goedkope alternatief voor een VanMoof is. En als de veilingen toch te prijzig blijken uit te vallen, kun je met dit technische snufje gewoon zelf een elektrische fiets maken van je oude stalen ros.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.