Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Films & Series 18 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Vergeet Narcos, hier is de beste Colombiaanse Netflix-serie

Na het overdonderende succes van Narcos in 2017 neemt Netflix ons andermaal mee naar Colombia. Dit keer in het kielzog van een wereldberoemd figuur waar de Colombianen wél trots op zijn: schrijver Gabriel Garcia Marquez. Met One Hundred Years of Solitude wordt een van de meest gevierde werken uit de wereldliteratuur omgesmolten tot Netflix-serie.

In onze jonge jaren hebben we onszelf door heel wat pillen uit de wereldliteratuur gesleept, maar er zelden van genoten. One Hundred Years of Solitude (of Honderd Jaar Eenzaamheid) van Gabriel Garcia Marquez vormt hierop een uitzondering. Wat een creativiteit, wat een vertelplezier, wat een verhaal! In het najaar van 2024 kunnen we er nogmaals van genieten, maar dan als Netflix-serie.

One Hundred Years of Solitude van Marquez wordt Netflix-serie

In het prachtige verhaal van One Hundred Years of Solitude volgen we de familie Buendia over negen generaties. Patriarch José Buendia sticht zijn eigen dorpje Macondo, dat zich lange tijd afgesloten weet van het tumult van de wereldgeschiedenis. Hier gebeurt de ene na de andere wonderlijke gebeurtenis; sommige losjes gebaseerd op historische feiten, andere van magisch realistische aard.

Zo heeft José Buendia op een dag een drankje uitgevonden waardoor het hele dorp niet meer kan slapen en gaat hallucineren (zo lijkt het toch nog een heel klein beetje op Netflix-serie Narcos), op een ander moment komen de dorpelingen voor het eerst in contact met ijs en probeert José te bedenken welke briljante toepassingen dit wonderlijke spul kan hebben.

In de eerste honderd pagina’s meanderen de dagen in Macondo voort in speelse en kinderlijke verwondering. Later raken de dorpelingen verwikkeld in politieke machtsspelletjes en oorlogen, waarbij het verhaal een meer dramatische wending krijgt. Pagina na pagina blijf je je als lezer echter afvragen hoe de Colombiaanse grootmeester het uit zijn duim gezogen krijgt.

Van drugs tot literatuur, na Narcos andermaal naar Colombia

Deze week verscheen de eerste trailer van de Netflix-adaptatie van One Hundred Years of Solitude. De trailer begint met de befaamde openingszin uit het boek: “Vele jaren later, staande voor het vuurpeloton, moest kolonel Aureliano Buendía denken aan die lang vervlogen middag, toen zijn vader hem meenam om kennis te maken met het ijs.” We zien beelden van Macondo en krijgen een glimp van de vele dimensies die het verhaal rijk is.

Over vier en een halve maand is de Netflix-serie te streamen. Tot die tijd kun je in elke kringloopwinkel het meesterwerk van Marquez voor een paar euro op de kop tikken. Of kijk de drie seizoenen Narcos die op Netflix staan en de zeven vergelijkbare series. Tegen de tijd dat je daarmee klaar bent, is het vast al september.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.