Alrik de Jong
Alrik de Jong Horloges en accessoires 18 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Zwitserse luxe-horlogemarkt gecrasht door Chinese droogte

Zelf houden we meer van betaalbare horloges, maar er zijn mensen die nogal lekker gaan op peperdure klokjes van Rolex en andere luxe Zwitserse huizen. Daaronder tot voor kort héél veel mensen uit China, maar die potentiële megagroep met kopers droogt op. Dat legt de Zwitserse luxe-horlogemarkt op dit moment windeieren.

Voor alle voormalige dure-horloge-kopers en Manners-lezers uit China alvast even een tip: de goedkoopste échte Rolex van Nederland is nog altijd te koop. Moet je wel van vintage houden.

Export Zwitserse horloges fors gedaald

De export van Zwitserse horloges, van bekende merken als Rolex, Patek Philippe, Breitling en Omega, is in nu in ieder geval fors gedaald. Dat kwam doordat de vraag naar dure klokjes in onder meer China en Hongkong afnam.

De export daalde met 16 procent in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder tot 2 miljard Zwitserse frank, omgerekend ongeveer 2,1 miljard euro. Dat maakte de Zwitserse federatie van horlogemakers vandaag (18 april 2024) bekend.

Gouden tijd in China is even voorbij

Naar China werden flink minder horloges verscheept, de daling betrof 42 procent. Het Aziatische land is de op een na grootste markt voor Zwitserse horloges.

Daarmee was de export naar China vorige maand lager dan in maart 2020, toen de industrie stil kwam te liggen door coronalockdowns. De verzendingen naar Hongkong daalden met 44 procent.

Betaalbare gouden horloges

Verkeert jouw persoonlijke financiële situatie net als de economie in China ook niet in al te beste staat? Check dan eens deze betaalbare gouden horloges, die stuk voor stuk een stuk stijlvoller zijn dan de gemiddeld Rolex. En mocht je goud te patserig vinden, dan kun je jouw inspiratie halen uit deze beroemdheden die de show stelen met betaalbare klokjes.

China zelf exporteert er in ieder geval lustig op los. Bekijk deze twee betaalbare elektrische auto’s die de Europese markt moeten veroveren.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.