Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Tech 12 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Met deze browser ben je het doelwit van Noord-Korea, aldus Google

Iedereen op de wereld gebruikt een internetbrowser, of het nu Google Chrome, Safari of Firefox is. Eentje kun je echter beter niet gebruiken, want Noord-Korea heeft het dan op je voorzien. Althans, volgens Google.

De internetbrowser gebruik je constant op je computer of smartphone. Je gaat ermee naar websites, checkt er je e-mail mee en plant jouw route. Het is daarmee een ideaal doelwit voor hackers. Zo ziet Noord-Korea het ook als een ideale manier om te hacken volgens Google.

Google waarschuwt gebruikers van Internet Explorer

De meeste mensen gebruiken Chrome van Google als internetbrowser. Als je die hebt, hoef je niet bang te zijn, want Noord-Korea heeft het niet daarop voorzien. Het slachtoffer is namelijk bijzonder te noemen. Het land maakt gebruik van een zwakheid in Internet Explorer. Ja, die browser bestaat nog.

Gebruik je Internet Explorer? Dan moet je daar zo snel mogelijk mee stoppen, volgens Google. De internetbrowser wordt niet meer ondersteund door Microsoft en is dus gevoelig voor hackers, zoals die uit Noord-Korea. Wil je toch een Microsoft internetbrowser? Stap dan over naar Edge. Die browser werkt ook nog eens veel beter. Je kunt ook kiezen voor Google Chrome.

Noord-Korea gebruikt een lek

Het beveiligingslek is te vinden in de JavaScript-engine van Internet Explorer, meldt Google. Ondanks dat Microsoft het niet ondersteunt, maakt Office er wel gebruik van bij JavaScript. Daardoor is het voor Noord-Korea mogelijk om via het lek malware of schadelijke code te gebruiken.

Volgens het blog van Google gebruikt Noord-Korea het gat in de internetbrowser om aanvallen uit te voeren op beleidsmakers, journalisten, mensenrechtenactivisten, Noord-Koreaanse overlopers en Zuid Koreanen met Internet Explorer in het algemeen.

Google zegt dat Microsoft het gat in Internet Explorer nog niet heeft gedicht. Toch betekent het niet dat Microsoft dit niet meer gaat doen. Vergelijkbare gaten dichtte het bedrijf vorige maand nog.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.