Pim Jansen
Pim Jansen Geld & Carrière 12 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

15 van de slechtst betaalde banen in Nederland

Wat zijn de slechtst betaalde banen van Nederland? Loonwijzer maakte een overzicht op basis van wat de bezoekers invulden in de Loonwijzer Salaris Enquête en de Loonwijzer Salaris Check. Handig als je toe bent aan een carrièreswitch en het belangrijk vindt om goed te verdienen. Of als je gewoon nieuwsgierig bent of jouw baan er misschien tussen staat.

* Cijfers van 2022 zijn nog niet bekend, dus de top 15 zou dit jaar anders kunnen zijn. Bovendien gaat in 2023 het minimumloon fors omhoog.

* We krijgen veel reacties van onze lezers op dit artikel, met andere onderbetaalde banen. Er volgt deze week een follow-up, waarin we die reacties bundelen. Feit is dat er werk aan de winkel is voor de overheid.

Slechtst betaalde banen in Nederland

We noemen dit keer geen jaarsalarissen, zoals bij de best betaalde banen van Nederland. De volgende bedragen zijn bruto-uurlonen. Maar als we even doorrekenen heeft de slechtst betaalde baan een bruto maandsalaris van rond de 1.800 euro en een jaarsalaris van ongeveer 21.600 euro. Een heel groot verschil met de 420.000 euro per jaar van de plastisch chirurg, de best betaalde baan van Nederland. Eén troost: ook als slecht betaalde Nederlander heb je het nog heel goed als je het vergelijkt met heel veel andere plekken op deze wereld. Feit is dat we niet zonder deze beroepen kunnen, die meer verdienen dan ze nu krijgen.

1. Horecamedewerker (€11,76 per uur)

De horeca is geen vetpot, maar dat zal vast niet als verrassing komen. Sinds de pandemie komen horecaondernemers nauwelijks meer aan personeel. Vandaar dat je steeds meer mensen uit Europese lagelonenlanden in de Nederlandse horeca ziet werken.

2. Schoonmaker van kantoren en scholen (€11,82 per uur)

Veel mensen hebben een hekel aan schoonmaken thuis, laat staan ergens anders. Ook voor het salaris hoef je het niet te doen, de schoonmaker van kantoren en scholen bemachtigt de tweede plek op de lijst. Extra respect voor schoonmakers, dus!

3. Assistent-bedrijfsleider kledingwinkel (€12,12 per uur)

Als assistent-bedrijfsleider van een kledingwinkel boer je niet fantastisch met een bruto-uurloon van €12,12. Mocht je het werk heel leuk vinden, dan zijn er doorgroeimogelijkheden. Als bedrijfsleider of filiaalmanager verdien je een stuk meer. Waar een assistent-filiaalmanager maximaal 2.000 euro per maand verdient, kan dat bij een filiaalmanager (na een veel jaren ervaring) oplopen tot 4.166 euro.

Andere slecht betaalde banen en het bruto-uurloon

4. Magazijnmedewerker (€12,22 per uur)

5. Verkoopmedewerker winkel, supermarkt (€12,42 per uur)

6. Callcentermedewerker (€12,43 per uur)

7. Kapper (€12,93 per uur)

8. Leidinggevende keuken of catering (€13,00 per uur)

9. Restaurantkok (€13,14 per uur)

10. Receptionist (€13,61 per uur)

11. Medewerker klantenservice (€13,80 per uur)

12. Automonteur (€14,00 per uur)

13. Vrachtwagenchauffeur (€14,04 per uur)

14. Beveiliger (€14,17 per uur)

15. Elektromonteur (€14,41 per uur)

Natuurlijk moet er brood op de plank komen, maar het laatste wat we nog willen meegeven is dat werkgeluk belangrijker is dan hoeveel er elke maand op je rekening gestort wordt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.