Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 21 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Whitewashing: Marvel-baas geeft fout na vijf jaar eindelijk toe

Het Marvel Cinematic Universe volgt in de grote lijnen de verhalen waarmee het allemaal begon, de comics. Marvel Studios-baas Kevin Feige deinst er echter ook niet voor terug om andere routes te nemen. Regelmatig worden belangrijke personages anders ingestoken op het witte doek. Vaak met succes, maar soms levert dat ook controverse op.

Dan hebben we het met name over Doctor Strange, de film die alweer uit 2016 stamt. Toen bekend werd dat Tilda Swinton gecast was als The Ancient One, de mentor van Stephen Strange, leverde dat een hoop ophef op. In de comics was dat personage immers praktisch altijd een Aziatische man. Weer een rol die naar een witte actrice ging, merken critici op.

Whitewashing in Doctor Strange?

Destijds ontkende Marvel meermaals dat het bezig was met whitewashing. Een woordvoerder van de studio zei destijds het volgende over de kwestie:

“The Ancient One is een titel die niet exclusief in handen is van één personage, maar eerder een bijnaam die door de tijd is doorgegeven, en in deze specifieke film is de belichaming Keltisch”, aldus de woordvoerder , eraan toevoegend dat de studio juist divers talent cast en “regelmatig afwijkt van stereotypen en bronmateriaal om het MCU tot leven te brengen.”

Whitewashing: Marvel-baas geeft fout na vijf jaar eindelijk toe
Tilda Swinton (links) als The Ancient One (Afbeelding: Marvel Studios)

Alsnog spijt: Marvel geeft fout toe

Daarmee leek de kous even af te zijn, maar nu, vijf jaar later, zegt Marvel Studios-baas Kevin Feige alsnog spijt te hebben. Hij is op dit moment bezig met het promoten van Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings. De eerste MCU-film met een Aziatische acteur in de hoofdrol.

Het was dan ook slechts een kwestie van tijd totdat iemand over The Ancient One zou beginnen. Tegenover Men’s Health erkende de architect van het MCU de fout die de studio destijds maakte met het casten van Tilda Swinton.

“We dachten dat we zo slim waren, en zo vooruitstrevend. We gaan het cliché van de verschrompelde, oude, wijze Aziatische man niet doen. Maar het was een wake-up call om te zeggen: ‘Maar, wacht even, is er een andere manier om dat op te lossen? Is er een andere manier om niet zowel voor een cliché te gaan en tegelijkertijd een Aziatische acteur te casten? ‘ En het antwoord daarop is natuurlijk ja,” aldus Feige.

Creatieve armoede

Anno 2021 beseft de studiobaas dus maar al te goed dat het eigenlijk creatieve armoe was om meteen voor een witte actrice te gaan. Het cliché van het Aziatische opaatje kun je ook ontwijken op andere manieren. Door meteen over te stappen naar een actrice als Tilda Swinton reduceer je indirect alsnog het rijke Aziatische spectrum tot één stereotype. Alsof er geen andere manieren zijn om binnen die culturen en achtergronden het personage creatief in te vullen.

Verder ging Feige niet op de kwestie in, maar Marvel Studios is duidelijk van plan om in de toekomst niet dergelijke fouten te herhalen. Shang-Chi and The Legend of the Ten Rings is al een grote stap in de goede richting.

Tweede kans voor The Ancient One?

Bovendien komt er een kans om alsnog voor beterschap te zorgen. Maart volgend jaar komt de tweede Doctor Strange-film uit, Doctor Strange in the Multiverse of Madness. Spider-Man-regisseur Sam Raimi gaat het multiverse-blik opentrekken. Stephen Strange gaat door allerlei realiteiten reizen. Wie weet komt hij er eentje tegen waarin The Ancient One nog leeft en wel door een Aziatische man of vrouw gespeeld wordt.

Ook Shang-Chi gaat op dit vlak een belangrijke test worden. De grote schurk uit de film wordt de Mandarin, gespeeld door Tony Leung. Een personage dat vooral in de vroegere comics vaak op problematische wijze met overdreven stereotypes werd neergezet. Op 3 september gaan we ontdekken hoe Feige en Co. die valkuil gaan ontwijken.

Dit wordt Marvel’s nieuwe Black Panther volgens de bookmakers

MHVariety

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.