Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 21 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Netflix tovert beroemde kinderboeken om tot horrorfilms voor volwassenen

De kans is groot dat je als kind één van de boeken  van R.L. Stine hebt gelezen. De auteur maakte de afgelopen decennia furore met wat het best omschreven kan worden als horrorboeken voor kinderen en later tiener. Lichtelijk creepy, maar toch kindvriendelijk. Een pittige balans, maar Stine kreeg het voor elkaar. Netflix gebruikt dat recept als basis voor een bijzonder experiment.

Stine behaalde flink succes met zijn boeken. Waaronder een televisieserie, met onder andere een jonge Ryan Gosling in de hoofdrol. Nu gaat Netflix met de franchise van grotendeels losstaande horrorverhalen aan de haal, in de vorm van een trilogie aan films.

Netflix onthult film-experiment

Normaliter worden filmtrilogieën over een langere periode uitgebracht. Een sequel krijgt immers vaak pas het groene licht als het vorige deel een hit blijkt te zijn. Netflix pakt het anders aan met Fear Street, een boekenserie van R.L. Stine.

De streamingdienst heeft alle drie geplande films namelijk al opgenomen. Het plan is om ze alle drie in juli uit te gaan brengen, met steeds een week er tussen. Als een soort miniserie, een Black Mirror, maar dan met drie volledige films. Een interessant experiment, waarmee juli wordt omgetoverd tot een soort horror-event.

Netflix tovert beroemde kinderboeken om tot horrorfilms voor volwassenen
De Fear Street-boeken (Afbeelding: R.L. Stine)

Kinderhorror voor volwassenen?

Nu denk je: boeien, het zijn boeken voor kinderen, voor pubers. Maar deze week werd alvast een plottwist van jewelste bekendgemaakt: Netflix heeft de boeken geadapteerd als R-rated films. 18+ dus.

Alle drie de Fear Street-films spelen zich af in dezelfde stad, Shadyside, maar niet tegelijkertijd. De eerste film speelt zich af in 1994, de tweede in 1978 en de derde (opvallend genoeg) in 1666.

Geweldig nieuws voor fans van de boekenreeks, want aanvankelijk werd de adaptatie in 2015 aangekondigd als één film. Sterker nog, het wordt nog mooier, want Netflix heeft ook al een eerste trailer voor de trilogie uitgebracht.

Mysterieuze moordenaar

Over het plot weten we nog vrij weinig, naast de volgende synopsis: “in 1994 raakt een groepje tieners betrokken bij een reeks aan angstaanjagende gebeurtenissen, waarvan de oorsprong eeuwen eerder begon. Door hun interesse in deze evenementen worden ze het doelwit van een mysterieuze nieuwe moordenaar met banden met het verleden.”

Qua cast heeft Netflix een aardig rijtje acteurs opgetrommeld. Waaronder Maya Hawke en Sadie Sink (Stranger Things), Gillian Jacobs (Love, Community), Olivia Welch (Shithouse), Ashley Zukerman (Succession) en Kiana Madeira (Trinkets).

De heks is echt

“We zijn allemaal vervloekt. De heks is echt,” geeft de trailer ons nog mee. Op 9 juli gaan we ontdekken of het horror-experiment van Netflix ook gaat werken. Dan komt Fear Street Part 1 uit. Vervolgens komen op 9 juli en 16 juli respectievelijk Part 2 en Part 3 van Fear Street uit. Laat maar komen! De vraag wordt op een gegeven moment wel: wanneer is een filmreeks die je op deze manier uitbrengt gewoon een serie? Waar ligt de grens? Ach, als het maar vermakelijke verhalen oplevert vinden wij elk labeltje best.

Beste oorlogsfilm van dit jaar? Oscar-kansmaker over Auschwitz scoort

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.