Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 12 okt 2023
Leestijd: 4 minuten

Marvel drukt op noodknop: Daredevil-serie is verder weg dan je denkt

Daredevil: Born Again, de grote terugkeer van de blinde superheld op Disney+, is verder weg dan je denkt na drastisch ingrijpen van Marvel.

Ook als het Marvel Cinematic Universe soms struikelde op het witte doek, konden fans tot en met 2018 altijd op Daredevil rekenen. Waar Marvel Studios in de bioscopen een Amerikaans glazuurlaagje over zijn superhelden gooide, kregen de Marvel-helden die hun eigen series op Netflix kregen alle ruimte om keiharde, grimmige en gewelddadige verhalen te vertellen. Alsof je de Batman-benadering op Marvel toepast.

Van Netflix naar Disney+ met Daredevil

De goeie ouwe tijd toen Disney+ nog niet bestond en je al je favoriete shows op Netflix kon checken. Helaas is in de sindsdien ontplofte concurrentiestrijd het beste wat Marvel te bieden had gesneuveld. Oftewel: series als Daredevil, Jessica Jones en in mindere mate Luke Cage. Verbannen naar de non-canon graveyard, al kun je de shows sinds een tijdje wel nu ook op Disney+ streamen.

Daredevil Netflix Disney
De cast van de Netflix-serie Daredevil, met in het midden Charlie Cox (Afbeelding: Netflix)

Doodzonde, want met name Charlie Cox’s Matt Murdock, Daredevil dus, was fantastisch. Gelukkig zag Marvel Studios dat ook in en mocht de Britse acteur zijn MCU-debuut maken in Spider-Man: No Way Home en She-Hulk. Daredevil zit dus in het Marvel Cinematic Universe, nu voor het echie. Beetje zonde dat het MCU als geheel op zijn gat ligt, maar goed, dat is weer een ander verhaal.

Nieuwe versie in She-Hulk

Toch was dat niet enkel goed nieuws. Trouwe fans van de Netflix-serie zagen in She-Hulk namelijk niet helemaal het personage terug dat ze kenden. De MCU-versie van Matt Murdock leek ook opeens van het zoetsappigere comedy-sausje te zijn voorzien, in plaats van de serieuzere, volwassenere benadering die de Daredevil-show op Netflix kenmerkte.

Hetzelfde gold helaas voor Wilson Fisk, de schurk waarmee Vincent D’Onofrio op Netflix misschien wel de beste Marvel live-action bad guy ooit neerzette. In Hawkeye droeg de Kingpin opeens een Hawaii-blouse, met vooral een comic-esque, komischere rol.

Daredevil: Born Again

Gelukkig is er hoop. Matt Murdock krijgt zijn eigen serie op Disney+, Daredevil: Born Again. Niet alleen de naam, die verwijst naar een iconische arc in de comics over de Man without Fear, maar ook opmerkingen van de betrokken namen gaven fans hoop. Een insider beloofde namelijk een brutere, grimmigere benadering, precies zoals we van de Netflix-tijden gewend zijn. Cox was vorig jaar al druk aan het trainen in een vechtschool.

Tof, maar juich niet te vroeg. Born Again werd in 2022 aangekondigd, maar sindsdien heeft Marvel Studios geen releasedatum aangekondigd. Die gaat bovendien nog een stuk langer op zich laten wachten. Het gereputeerde The Hollywood Reporter schrijft namelijk dat Marvel afscheid heeft genomen van de de creators en schrijvers achter de show, Chris Ord en Matt Corman. De visie van het creatieve duo zou niet aansluiten op die van Marvel Studios.

Terug naar de tekentafel

Dat is in het bijzonder zorgwekkend omdat afgelopen september al de helft van de serie is opgenomen, negen van de achttien afleveringen. Volgens het  Hollywood-magazine hebben Marvel Studios-baas Kevin Feige en andere hoge piefen de eerste beelden de afgelopen weken gezien, en waren die voorproefjes blijkbaar zo schrikbarend voor ze dat ze per direct afscheid namen van de schrijvers. Damn.

Ord en Corman zullen nog steeds in de aftiteling genoemd worden als uitvoerend producent, gezien Marvel Studios een aantal scènes en afleveringen die ze hebben geschreven wil blijven gebruiken. Maar daar blijft het bij: verder gaat de entertainmentgigant opzoek naar een compleet nieuw creatief team, en zijn alle regisseurs voor de resterende afleveringen geschrapt. Terug naar de tekentafel, dus.

Compleet nieuwe benadering

Dat sluit aan op een drastischer besluit van de teruggerkeerde Disney-CEO Bob Iger. Hij legde onlangs nog in interviews uit dat Marvel terug moet naar de tekentafel, nu het MCU het steeds matiger doet. Het goed ingelichte The Hollywood Reporter schrijft dat Marvel als onderdeel daarvan de complete productiebenadering voor series op de schop gaat nemen.

Beste Daredevil comics Marvel
📚Daredevil in de comics (Afbeelding: Marvel Comics)

Volgens bronnen binnen het bedrijf houdt dat vooral in dat het bedrijf meer wil gaan werken met showrunners die een project van start tot finish kunnen begeleiden, in plaats van vooral schrijvers in samenwerking met studiobazen op die stoel te zetten. Zowel She-Hulk als Secret Invasion werden geteisterd door worstelingen en strijd om de creatieve controle over de productie.

Dit gaat lang duren

The Hollywood Reporter benadrukt echter ook dat Marvel’s overstap naar showrunners ook net op het moment komt dat die rol officieel is vastgelegd in het nieuwe arbeidscontract van de Writers Guild of America – gedeeltelijk om situaties zoals deze te voorkomen.

Uiteindelijk leveren die veranderingen waarschijnlijk een betere serie op, maar op de korte termijn is het resultaat vooral dat fans die Daredevil missen nu nog langer op zijn echte terugkeer zullen moeten wachten. Laten we hopen dat Daredevil: Born Again niet te lang in development hell blijft steken, al geldt dat eigenlijk voor het Marvel Cinematic Universe als geheel.

Gelukkig was één van de beste superheldenseries van 2023 een Disney+ Original die niet uit de stal van Marvel komt. Of check de beste Daredevil-verhalen ooit door deze comics te lezen.

Variety

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.