Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 28 mei 2021
Leestijd: 5 minuten

Thanos is er niks bij: deze Eternal wordt de krachtigste held van het MCU

Daar was ie dan eindelijk, de eerste trailer voor Marvel’s Eternals. De boodschap was meteen duidelijk: de Eternals zitten in een compleet andere league dan de superhelden die we al kennen uit het MCU. Sterker nog, alleen al Gilgamesh kan makkelijk met Thanos afrekenen.

Avengers? Kinderspel. De memes vlogen de afgelopen dagen al het internet over. Men stak vooral de draak met het feit dat deze oh zo sterke kosmische en vooral onsterfelijke superhelden de afgelopen jaren nooit hebben ingegrepen.

Avengers verbleken bij Eternals

Waar waren de Eternals bijvoorbeeld toen Ultron de wereld dreigde te vernietigen? Of, nog urgenter: toen Thanos het halve universum liet verdwijnen? De trailer gaf eigenlijk al een antwoord op die vraag: alle schurken uit het MCU tot nu toe waren de moeite niet waard om in te grijpen.

Dat maakt ons des te benieuwder waarvoor ze in hemelsnaam dan wel in de aankomende Marvel-film tevoorschijn komen. Dat moet dan wel een bizar grote bedreiging zijn: ““Al die jaren hebben we nooit ingegrepen. Tot nu.”

Dat blijft nog even een mysterie, maar fans moeten in de tussentijd nog wel even wennen aan de nieuwe power levels. Als de Avengers al met de grootste moeite maar net Thanos wisten te stoppen, hoe sterk zijn de Eternals dan wel niet?

Gilgamesh kan met gemak Thanos aan

Hoe Marvel Studios de groep exact neer gaat zetten in de aankomende film is nog niet bekend, maar meestal volgt de studio vrij getrouw de comics waarop alle films gebaseerd zijn. Oftewel: de mogelijke antwoorden op onze vragen kunnen we nu al daarin vinden.

De toon kunnen we meteen zetten: Gilgamesh, één van de voornaamste Eternals, kan in zijn eentje al met gemak Thanos verslaan. Eitje. Hij wordt in Eternals gespeeld door de Koreaanse topacteur Ma Dong-seok, die bij het internationale publiek bekend staat als Don Lee.

Gilgamesh is dus één van de Eternals, een ras van kosmische, onstefelijke supermensen die al duizenden jaren op aarde leven. Ze zijn gecreëerd door god-achtige wezens genaamd Celestials, die nog krachtiger zijn. Ja, opnieuw: Ultron, Thanos, Captain America vallen in het niks bij deze kosmische entiteiten.

In de comics en in de aankomende bioscoopfilm moeten de Eternals het opnemen tegen de Deviants, een mislukte genetisch doorontwikkeling van mensen en de groteske, monsterlijke varianten van de Eternals. De Eternals, maar dan kwaadaardig, kort door de bocht.

Marvel Eternals verslaan Thanos Gilgamesh
Ma Dong-seok in The Outlaws (Afbeelding: Hong Film)

Eindeloze reeks aan superkrachten

Op dit moment is Scarlet Witch de krachtigste superheld uit het Marvel Cinematic Universe. Gilgamesh maakt daar echter vrijwel onvermijdelijk een einde aan. Alle Eternals zijn super sterk, kunnen vliegen, schieten energiestralen uit hun ogen en handen, beschikken over telepathie en kunnen materie manipuleren.

Krachten die individueel al genoeg zijn om je één van de krachtigste superhelden uit het MCU te maken. Toch zijn niet alle Eternals hetzelfde, want elk ‘lid’ van het onsterfelijke ras heeft al die duizenden jaren gefocust op andere specialiteiten. Zo is Gilgamesh met afstand de sterkste van de groep.

Verbannen: The Forgotten One

Een stukje geschiedenis: Gilgamesh heeft niet altijd lekker in de groep gelegen. Lang geleden ging hij tegen de rest van de Eternals in en ging hij zich meer bemoeien met de stand van zaken op aarde. Hij gebruikte zijn krachten om de mensheid te helpen, in plaats van zoals de rest van de Eternals zich verborgen te houden.

Het resultaat? De kosmische superheld werd verbannen. Sterker nog, zijn echte naam mocht door niemand meer worden uitgesproken. Hij kwam bekend te staan als The Forgotten One, en zijn echte naam is tot op de dag van vandaag geheim. Nee, ook Gilgamesh is niet zijn echte naam.

Fast forward duizenden jaren, en Gilgamesh staat weer op betere voet met de Eternals. Toch blijft hun relatie complex en botsen de zeer krachtige wezens nog regelmatig, doordat hij vaker in het openbaar trad en ingreep op aarde. In de jaren negentig was hij zelfs even lid van de Avengers.

Marvel Eternals verslaan Thanos Gilgamesh
Gilgamesh in de comics (vooraan) (Afbeelding: Marvel)

Sterker dan Thor (en meer)

Setfoto’s van Eternals hebben verklapt dat Marvel Studios vrij trouw aan de superkrachten uit de comics blijft. Dat zou betekenen dat The Forgotten One, Gilgamesh dus, even sterk of zelfs sterker dan Thor en Hercules is. Iets waar de God of Thunder in de jaren zeventig enorm van schrok toen hij met de vloer gelijk werd gemaakt door Gilgamesh.

Maar goed, dat is niet genoeg om jezelf de krachtigste superheld uit het MCU te noemen. Het grote verschil met Thor is echter dat de Eternal over een veel breder palet aan superkrachten beschikt.

Marvel Eternals verslaan Thanos Gilgamesh
De Eternal versus Thor (Afbeelding: Marvel)

Naast de extreem dodelijke kosmische energie die hij af kan schieten kan Gilgamesh dus materie manipuleren. De mogelijkheden daarvan zijn praktisch oneindig. Afhankelijk van hoe Marvel Studios die superkracht naar het witte doek vertaalt kan de Eternal zich met elke schurk en superrheld meten.

Plus, vergeet niet dat Gilgamesh extreme durability heeft. Hij is in de comics al meermaals geslagen met de hamer van Thor, zonder dat het hem wat deed. Daarnaast is hij extreem snel en zeer acuraat. Op een gegeven moment wist hij in de comics een kogel uit de lucht te schrappen met de energiestralen die uit zijn ogen kwamen.

Duizenden jaren aan training

Alsof dat niet al genoeg was, heeft Gilgamesh al die duizenden jaren niet stilgezeten. Hij is nog ouder dan Thor, en heeft al die tijd gebruikt om de meest uiteenlopende (vergeten) vechtstijlen te leren en extreem dodelijk te worden met elk wapen naar keuze.

Het moge duidelijk zijn: Gilgamesh en de andere Eternals zijn een soort greatest hits van alle superhelden die we tot nu toe in het MCU hebben gezien. Als Scarlet Witch al bijna Thanos neer kan halen, dan geloven we na het uiteenzetten van zijn krachten dat de Superman-achtige Gilgamesh het klusje zo zou klaren.

Wat betekent dit voor Marvel?

Op naar november. Dan gaan we ontdekken hoe Marvel Studios in hemelsnaam ervoor gaat zorgen dat het MCU nog gebalanceerd en enigzins geloofwaardig blijft.

Als de Eternals echt tig malen sterker en machtiger zijn dan alles wat we tot nu toe hebben gezien, wat betekent dat dan voor alle reeds geplande films en series?

MarvelMarvel Wiki

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.