Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 27 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Elektrische fiets vs. elektrische scooter: wat koop je voor hetzelfde geld?

Snel, wendbaar en goedkoop in gebruik. De elektrische fiets is een ideaal vervoermiddel. Maar de prijs van een e-bike kan al snel oplopen. Voor hetzelfde geld koop je in sommige gevallen een elektrische scooter. We leggen de twee naast elkaar. Want waarom lui zijn als je voor hetzelfde geld heel lui kunt zijn?

Wil je maximaal 1.800 euro uitgeven aan een e-bike of scooter, dan zit je bij zowel de elektrische fietsen als bij de elektrische scooters niet in het topsegment, maar rij je ook niet op de goedkoopste tweewielers rond. Vier goede opties die elkaar niet veel ontlopen.

Elektrische scooters onder de 1.800 euro

Segway B110S

Hoewel er voor dit geld veel scooters van een B-merk te vinden zijn, biedt Segway binnenkort een elektrische scooter aan voor 1.699 euro. Het exemplaar heeft een actieradius van 105 kilometer en zit bomvol slimme features.

elektrische fiets, elektrische scooter, verschillen, segway
(Afbeelding: Segway)

2. IVA E-GO S3

Wil je meer een scootermodel, dan is de IVA E-GO S3 een mooie optie. Dit model heeft een actieradius van 60 kilometer en een alarmsysteem met keyless-features. De elektrische scooter is er vanaf 1.799 euro.

Elektrische fiets vs elektrische scooter, e-bike
(Afbeelding: IVA)

Elektrische fietsen onder de 1.800 euro

Fongers Livorno

Voor hetzelfde geld als de IVA E-GO S3 koop je een Fongers Livorno e-bike. Deze elektrische fiets heeft 130 kilometer rijbereik en een alledaags design. In verschillende testen komt deze fiets goed naar voren.

Elektrische fiets vs elektrische scooter, e-bike
(Afbeelding: Matrabike)

Veloci Spirit 2021

Wil je net iets minder uitgeven, dan is de Veloci Spirit 2021 een goede optie. De e-bike heeft een actieradius tot 120 kilometer en kost net geen 1.500 euro. Ook niet de meest sexy fiets, maar qua prijs-kwaliteitverhouding blinkt hij uit.

Review Veloci Spirit
(Afbeelding: Want)

Verschil in vaste lasten

Zowel bij een elektrische fiets als elektrische scooter komen extra kosten kijken. Onderhoudskosten zijn zowel bij e-bikes als elektrische scooters erg laag (in de meeste gevallen minder dan 100 euro per jaar). Wel zijn de maandelijkse kosten bij een scooter iets hoger.

Kruidvat stunt wederom met spotgoedkope elektrische fiets

Verzekeringskosten zijn van veel factoren afhankelijk. Toch kun je ervan uitgaan dat je voor een elektrische scooter doorgaans niet meer dan een paar tientjes in de maand kwijt bent. Bij een fiets betaal je ongeveer de helft, maar je bent niet verplicht om een e-bike te verzekeren.

Elektrische fiets e-bike vs. elektrische scooter

De maandelijkse kosten verschillen dus, maar het grootste verschil tussen de twee zit ‘m in de toepasbaarheid. Op een elektrische scooter zit je over het algemeen lekkerder dan op een elektrische fiets. Ook gaat een e-scooter in de meeste gevallen sneller dan een e-bike, die in Nederland vaak niet sneller gaat dan 25 kilometer per uur, tenzij je een pedelec hebt. Wil je snel, duurzaam en zonder zweet van A naar B, dan is een elektrische scooter een betere optie. Hiervoor heb je in in de meeste gevallen dus wel een rijbewijs nodig. Dat geldt ook voor een pedelec, maar die laten we even buiten beschouwing.

Elektrische fiets vs elektrische scooter, e-bike
(Afbeelding: ANP)

Aan de andere kant is een scooter minder wendbaar dan een elektrische fiets en neemt hij een stuk meer ruimte in beslag in je garage. Doordat een e-bike kleiner is, kun je ‘m ook makkelijk meenemen achterop een auto of in een camper. Daarnaast doe je op een e-bike ook nog wat aan lichaamsbeweging.

Volgens de ANWB is dit de de beste elektrische fiets van 2021

Wanneer de accu leeg is kun je nog doorfietsen. Bij sommige modellen gaat dit zwaar, maar thuiskomen lukt altijd op een elektrische fiets. Als de accu van je elektrische scooter leeg, moet je lopend verder.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.