Pim Jansen
Pim Jansen Elektrische fiets 24 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Volgens de ANWB is dit de de beste elektrische fiets van 2021

De elektrische fiets is populairder dan ooit. Dat zie je niet alleen op de weg, maar ook in de winkels. Het aanbod is de laatste jaren geëxplodeerd. Keuzestress ligt hierdoor op loer, want welke e-bike is het beste? Gelukkig heeft de ANWB dit uitgezocht.

Naast het leveren van pechhulp is de ANWB ook expert op het gebied van elektrische fietsen. Ieder jaar gaan ze weer op pad met een groot aantal e-bikes om ze eens stevig aan de tand te voelen. 2021 is daarop geen uitzondering. Vijftien veelbelovende modellen werden uitvoerig getest en uiteindelijk hield de Kalkhoff Endeavour 3.B Move zich het beste staande.

De beste elektrische fiets van 2021

Met een 8,7 als eindcijfer is deze Duitse elektrische fiets het beste jongetje van de klas. Met respectievelijk een 8,5 en een 8,3 kwamen de CUBE Touring Hybrid One 500 en de Victoria E-Trekking 6.5 Wave daar vlak achteraan. De verschillen in de top zijn dus minimaal, maar zoals Henny Huisman ooit zei: er kan er maar één de winnaar zijn.

Kalkhoff Endeavour 3.B Elektrische fiets ANWB e-bike(Afbeelding: Kalkhoff)
(Afbeelding: Kalkhoff)

Volgens de ANWB heeft het Duitse Kalkhoff een uitstekende elektrische fiets afgeleverd. In het juryrapport komen vooral de trapondersteuning, het comfort en de remmen goed uit de test. Toch geeft de stabiliteit de doorslag. Op dit gebied krijgt deze elektrische fiets namelijk een 10 van de ANWB. Dit is de hoogst mogelijk scoren. Ook de CUBE Touring Hybrid One 500 was foutloos in de stabiliteitstest, maar liet te veel punten liggen op comfort.

De perfect e-bike bestaat niet

Zoals het eindcijfer (een 8,7) al doet vermoeden, zijn er ook verbeterpunten. Zo is de afwerking vrij sober. Er zit bijvoorbeeld standaard geen slot op deze elektrische fiets. Ook zijn bepaalde onderdelen zoals de bedrading nogal kwetsbaar. Daarnaast is de Kalkhoff Endeavour 3.B Move volgens de ANWB niet de allerbeste jaar-rondfiets. Dit heeft er vooral mee te maken dat de ketting open is en daardoor niet heel onderhoudsvriendelijk.

Elektrische fiets kopen? Zo kies jij het juiste model voor jezelf

Het zijn smetjes op een verder zeer goede elektrische fiets. Op de belangrijkste punten scoort de Kalkhoff Endeavour 3.B Move uitstekend. De hoge kwaliteit zie je ook terugkomen in de prijs. Deze e-bike rijd je vanaf 2.699 euro. Ter vergelijking: de CUBE Touring Hybrid One 500 (die een 8,5 kreeg) kost 450 euro minder. Het is dus zeker de moeite waard om even de gehele test te bekijken.

Sportieve elektrische fietsen

Speelt geld geen rol en zoek je een sportievere e-bike? Dan is deze van Porsche of dit fijne model van Mercedes misschien een betere keuze.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.