Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 25 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Grote nieuwe stap: Netflix gaat game-industrie veroveren

Netflix heeft in de race tegen Disney+ en Fortnite ambitieuze plannen. Niet enkel voor meer films en series, maar voor een nieuwe tak van sport: gaming.

Wat doe je als je aantal abonnees niet meer zo hard groeit en je voornaamste concurrent je in dreigt te gaan halen?

Netflix moet innoveren

Dan ga je naar andere takken van sport kijken, op zoek naar een manier om alsnog je aandeelhouders tevreden te houden.

Dan hebben we het over Netflix. Netflix is al veel langer aan de weg aan het timmeren dan streamingdiensten als HBO Max en Disney+.

Toch weet laatstgenoemde tegen alle verwachtingen in waarschijnlijk binnen enkele jaren Netflix in te halen. Dan hebben we het over het aantal abonnees, een getal dat overigens lang niet alles zegt.

Fortnite als concurrent

De tijd dat Netflix recordgroei na recordgroei aan zijn aandeelhouders kan melden, is waarschijnlijk zo goed als voorbij. Het bedrijf zal moeten innoveren om grote stappen te blijven zetten.

Dat gaat de grote Rode N ook doen, in gaming. CEO Reed Hastings heeft al meermaals Fortnite de grootste concurrent van Netflix genoemd. Dergelijke games slokken immers de tijd van consumenten op, tijd die ze daardoor niet aan de streamingdienst besteden.

Bewijs stapelt op: Netflix stapt in games

Nu stapelt het bewijs echter op dat het bedrijf zelf ook games uit wil gaan brengen. Volgens gerenommeerd vakblad The Information is Netflix op zoek naar een executive die een geplande gaming-tak van het bedrijf kan gaan leiden.

Nieuws dat Reuters later wist te bevestigen. Naar verluidt is Netflix van plan om een los games-abonnement aan te bieden Ă  la Apple Arcade. Waarbij je dus een bundel aan games krijgt voor een vaste prijs, zonder reclame in de spellen zelf.

The Information benadrukt echter dat de plannen van Netflix “nog zeer aan verandering onderhevig zijn.”

Deur staat open

Het bedrijf gaat niet inhoudelijk op het nieuws in, maar gaf wel het volgende statement:

“Onze leden waarderen de diversiteit en kwaliteit van onze inhoud. Daarom hebben we ons aanbod voortdurend uitgebreid – van series tot documentaires, films, Originals in lokale talen en reality-tv. Abonnees vinden het ook leuk om directer bezig te zijn met de verhalen waar ze van houden – door middel van interactieve shows zoals Bandersnatch en You v. Wild, of games gebaseerd op Stranger Things, La Casa de Papel en To All the Boys. We kijken er dus naar uit om meer te doen met interactief entertainment.”

Eerste stappen al gezet

De deur staat dus open voor meer gaming. Hoe en wat blijft voorlopig nog een mysterie, maar alles wijst er dus op dat Netflix naast films en series ook de lucratieve wereld van videogames in gaat stappen. Een mooie manier om huidige abonnees nog meer euro’s te ontfutselen, mits het geplande aanbod inderdaad de moeite waard is.

Sterker nog, de eerste stappen zijn al gezet. In 2019 werkte Netflix samen met Telltale Games aan een geheime Stranger Things-game, een project dat echter gecanceld werd voor de officiële aankondiging.

Nieuwe films en series

Daarnaast is het bedrijf bezig talloze adaptaties van grote videogames, waaronder Tomb Raider, Cyberpunk: 2077, Assassin’s Creed en natuurlijk The Witcher. Een sectie met films en series gebaseerd op games en een bundeltje aan te streamen (?) games zou dan ook een logische vervolgstap kunnen zijn. Wordt vervolgd!

Kevin Spacey maakt comeback met controversiële rol

TIReuters

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.