Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 16 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

Marvel’s Ant-Man 3 nadert dieptepunt op Rotten Tomatoes

Rotten Tomatoes heeft maar liefst 140 reviews van Ant-Man and the Wasp: Quantumania verzameld. De resulterende consensus is nou niet bepaald best. Sterker nog: Marvel Studio’s heeft de tweede ‘Rotten‘ in de geschiedenis van het MCU te pakken.

De filmpers krijgt vrijwel altijd al eerder nieuwe bioscoopfilms te zien dan de rest van de wereld. Vaak tijdens de officiële première van de film in kwestie. Daar is niks mis mee, maar er ontstaat wel een opmerkelijke situatie rondom het bijbehorende embargo.

Reacties versus reviews

Vaak mogen de critici namelijk pas op zijn vroegst een week later hun recensies publiceren, onder andere om spoilers te voorkomen. Daar is op zich niks mis mee, maar tegenwoordig kunnen diezelfde journalisten wél alvast eerste reacties op Twitter delen. Vagere, spoiler-loze hints, een zelden echt kritische voorlopige conclusie, die binnen de toegestane kaders blijft.

Het probleem? In de praktijk betekent dat dat dergelijke reacties bijna altijd een stuk positiever uitpakken dan de uiteindelijke recensies. Met name bij grote blockbusters is dat het geval. Neem Black Adam: de discrepantie was bij die film enorm. De uiteindelijke consensus op Rotten Tomatoes, waar reviews van critici worden verzameld, pakte drastisch negatiever uit dan de eerste geluiden op Twitter.

Ant-Man and the Wasp: Quantumania

We beginnen niet zonder reden over die opvallende dynamiek. Vorige week konden we immers de eerste reacties op Ant-Man and the Wasp: Quantumania delen, de nieuwste Marvel-film. Het ambitieuze begin van Phase 5 van het MCU, en het filmdebuut van de opvolger van Thanos: Kang the Conqueror.

De eerste reacties waren grotendeels zeer positief. Sterker nog, de blockbuster van Peyton Reed werd zelfs de “Star Wars van Marvel” genoemd. Je voelt ‘m al aankomen: het embargo is nu van de film af, en journalisten hebben hun recensies massaal het internet op en de kranten in geslingerd, en de consensus is allesbehalve… spetterend.

Ant-Man and the Wasp: Quantumania eerste reacties Marvel
Ant-Man vs. Kang (Afbeelding: Marvel Studios)

Rotten op Rotten Tomatoes

Sterker nog, Ant-Man and the Wasp: Quantumania is de tweede film in de omvangrijke geschiedenis van het Marvel Cinematic Universe die een ‘Rotten‘-beoordeling heeft gekregen op Rotten Tomatoes. Slechts 53 procent van de erkende critici waarvan het platform een review voor de film heeft kunnen indexeren, is positief over de nieuwe Ant-Man. Die score vertalen naar een onvoldoende is wellicht iets te kort door de bocht, maar het moge duidelijk zijn dat critici niet echt te spreken zijn over de film. En dan hebben we het niet over een handjevol zuurpruimen: die score is gebaseerd op maar liefst 140 recensies.

De door Rotten Tomatoes samengevatte consensus luidt: “Ant-Man and the Wasp: Quantumania mist meestal de vonk van plezier die eerdere avonturen naar een hoger niveau tilde, maar Jonathan Majors’ Kang is een spannende schurk, klaar om de koers van het MCU te veranderen.”

Kang kan Marvel-film niet redden

Dat Kang het hoogtepunt van de film is, kwam ook al in de eerste reacties continu naar voren. Volgens David Fear van Rolling Stone kan Jonathan Majors echter niet de Marvel-film redden: “Quantumania is op de een of andere manier zwaar zonder substantieel aan te voelen, bijna wanhopig in zijn saaiheid. Zelfs met af en toe een kwinkslag, maakt het dat Eternals in vergelijking met deze film een luchtige indruk maakt.”

Precies: Eternals is de enige andere film uit het MCU die officieel ‘Rotten’ is op Rotten Tomatoes, met een score van 47 procent. Ook in Nederland is men behoorlijk genadeloos. Volkskrant spreekt van een “voorlopig dieptepunt” voor Marvel en geeft de film één ster, en het Algemeen Dagblad concludeert dat Quantumaniain de computersoep verzuipt,” met een magere twee sterren als resultaat.

En de rest dan?

Met een score van 53 procent is er dus ook nog een vrachtlading aan critici die wél positief over Quantumania zijn. 47 procent, om precies te zijn. Al kunnen zelfs de recensenten die ‘m een voldoende gaven, het niet laten hun teleurstelling te uiten: “Als het een maaltijd was, zou het prachtig opgediend zijn en de mooiste saus hebben, maar als je erin snijdt, is het diep van binnen gewoon een Big Mac,” concludeert Luke Thompson van SuperHeroHype op treffende wijze. Ouch.

Gelukkig kun je nu al zelf een oordeel gaan vellen. Ant-Man and the Wasp: Quantumania draait namelijk in Nederland al gewoon in de bioscopen. Toch kun je je ook als superfan af gaan vragen of Marvel Studios niet een beetje de weg kwijt is, zeker na het al erg matige Phase 4…

Marvel Studios-baas geeft update over toekomst Spider-Man

Rotten Tomatoes

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.