Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 17 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Eerste reacties Black Adam: kan Dwayne Johnson DC redden?

Vanaf 18 oktober draait Black Adam in de Nederlandse bioscopen. Een superheldenfilm waaraan Dwayne Johnson meer dan vijftien jaar werkte. Levert dat ook een goede DC-film op? De eerste reacties van recensenten stromen binnen.

Dwayne Johnson, je kunt niet om ‘m heen.

Dwayne ‘The Rock’ Johnson

De goedlachse acteur lijkt soms gevoelsmatig de halve bioscoopagenda te domineren, mede doordat hij continu dezelfde rol lijkt te spelen.

Zoals Twitter overigens ook heeft opgemerkt:

Best verdienende acteur

 

Gelukkig levert het vaak uiterst vermakelijke films op. Puur popcorn-materiaal: geen hoogvliegers die kans maken bij de Oscars, maar die wel consistent een glimlach op je gezicht weten te toveren. En laat dat nou precies de beste manier zijn om geld te verdienen in Hollywood.

Dwayne ‘The Rock’ Johnson is niet voor niks ‘s werelds best betaalde acteur. Volgens Forbes verdient de 50-jarige acteur zo’n 270 miljoen dollar per jaar. Zijn totale geschatte vermogen kruipt zelfs richting de 1 miljard.

In de tussentijd is de acteur druk bezig met zichzelf opnieuw uitvinden. Hij komt op 18 oktober namelijk nóg een filmgenre domineren: superheldenfilms. Ja, je kunt het je bijna niet voorstellen, maar het grootste genre van de afgelopen tien jaar heeft een groot The Rock-vormig gat.

Nieuwe oorlogsserie van Peaky Blinders-bedenker komt eraan

DC presenteert Black Adam

Binnenkort komt daar verandering in met Black Adam. Een superheldenfilm met Dwayne Johnson in de hoofdrol als superschurk. DC werkt al meer dan tien jaar aan de film. Het was eigenlijk de bedoeling dat Black Adam de grote schurk van Shazam! zou gaan worden, maar uiteindelijk besloot de studio hem zijn eigen spin-off te geven.

The Rock speelt een duizenden jaren oude man, die ooit zijn magische krachten van de tovenaar Shazam kreeg. Helaas koos Adam ervoor om die krachten niet als superheld in te zetten, maar voor kwaadaardige doeleinden. Hij werd gevangen gezet. Nu, duizenden jaren later, komt hij eindelijk vrij, met alle gevolgen van dien.

Adam is namelijk nou niet bepaald tevreden met de moderne wereld die hij aantreft. Of, zoals de slogan van de superheldenfilm het treffend samenvat: “De wereld had een held nodig. Het kreeg Black Adam.” Hij zal gestopt moeten worden door de Justice Society, een superheldenteam van DC, met onder andere Pierce Brosnan als superheld Doctor Fate.

Black Adam eerste reacties superheldenfilm DC Dwayne Johnson
Dwayne Johnson als Black Adam (Afbeelding: Warner Bros.)

Eerste reacties van recensenten

Afijn, Dwayne Johnson is naar eigen zeggen al vijftien jaar bezig om de film gemaakt te krijgen, en dat is nu dus gelukt. Op 18 oktober komt de film uit in de Nederlandse bioscopen. De trailers beloven veel goeds, maar is Black Adam ook daadwerkelijk een goede film?

Soort van, als we de eerste reacties moeten geloven. Er zijn nog geen volledige reviews op het internet verschenen, maar critici hebben de DC-film al gezien en deelden de afgelopen dagen op Twitter hun eerste reacties.

Die zijn positief, maar allesbehalve unaniem positief. Vrij mixed. Recensenten prijzen de spectaculaire actie en de DC-lore  in de blockbuster, maar stippen ook aan dat het schrijfwerk en het tempo van de film vrij matig zijn.

Geboren voor de rol

Wel zijn ze het stuk voor stuk met elkaar eens dat Dwayne Johnson geboren is om Black Adam te spelen. De acteur is Adam. Nu geldt dat voor de meeste rollen die hij speelt, maar dit keer omarmt ie zijn personage op een manier die bijzonder overtuigend uitpakt. Althans, als we dus de eerste reacties moeten geloven.

Die hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet. Vanaf morgenavond mogen reviewers ook hun volledige recensies plaatsen, dus houd vanaf dan IMDb en Rotten Tomatoes in de gaten voor definitievere conclusies en gemiddelde scores.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.