Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 17 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Netflix scoort waargebeurde oorlogsfilm van Denzel Washington

Netflix heeft vanaf 20 oktober nog een oorlogsfilm voor je klaar staan: A Journal for Jordan, een waargebeurde dramafilm van Denzel Washington. Juich echter niet te vroeg.

Oktober is een mooie maand voor liefhebbers van de betere oorlogsfilm. Volgende week komt de nieuwe remake van All Quiet on the Western Front naar Netflix. Een blockbuster die helemaal de hemel in wordt geprezen door critici.

Netflix strooit met oorlogsfilms

In dit artikel vatten we de eerste reviews voor je samen, maar de Rotten Tomatoes-score van 93 procent zegt eigenlijk al genoeg. The Guardian gaf de oorlogsfilm zelfs vijf sterren: “Een buitengewoon krachtig Eerste Wereldoorlog-drama.”

Daar blijft het wat oorlogsfilms en Netflix betreft echter niet bij. Vanaf 20 oktober heeft de streamingdienst een zoethouder voor je: A Journal for Jordan.

Dat is een film van vorig jaar, geen Original dus, van Denzel Washington. De American Gangster-acteur nam voor de oorlogsfilm dit keer plaats achter de camera. Als regisseur.

A Journal for Jordan

A Journal For Jordan volgt Charles Monroe King, gespeeld door Michael B. Jordan. Charles krijgt samen met zijn vrouw Dana in 2006 een eerste kind. Lang kunnen ze er niet samen van genieten, want al snel wordt de militair uitgezonden naar Irak.

Ondanks de barre omstandigheden doet hij er alles aan om er voor zijn zoontje en zijn vrouw te zijn. Hij begint een dagboek, met daarin adviezen en ervaringen die zijn zoon dan later kan lezen. Een boekje dat helaas een grotere rol gaat spelen dan Charles zelf had kunnen voorzien.

Het toffe aan A Journal for Jordan is dat het een waargebeurd verhaal is. De speelfilm is gebaseerd op A Journal for Jordan: A Story of Love and Honor, een boek dat de vrouw van Charles in 2008 schreef en uitbracht.

Zij wordt in de film van Denzel Washington overigens gespeeld door Chanté Adams, een vrij onbekende actrice die je wellicht kent van de sciencefiction-film Voyagers.

Magere scores

Het levert een oorlogsfilm op met een andere insteek dan je gewend bent van het genre. Tof voor de afwisseling, zeker in afwachting van All Quiet on the Western Front, maar helaas blijft het daar ook bij: een tussendoortje.

A Journal for Jordan scoort namelijk niet al te best. Op IMDb moet de film het met een magere 5.8 doen. Op Rotten Tomatoes scoort de oorlogsfilm slechts 39 procent. De samengevatte consensus van critici is pittig: “Het aangrijpende, op feiten gebaseerde verhaal struikelt op het witte doek door de generieke regie en overdreven sentimentele benadering van Denzel Washington.”

Wat dat betreft deed zijn vorige werk als regisseur het een stuk beter. Dat was Fences, een op het gelijknamige toneelstuk gebaseerde dramafilm die een dikke 92 procent op Rotten Tomatoes scoort.

Betere opties op Netflix

Afijn. A Journal for Jordan is vast het proberen waard als je toch al een Netflix-abbo hebt en op zoek bent naar een oorlogsfilm als tussendoortje. Daarvoor kun je vanaf 20 oktober op de streamingdienst terecht.

Weet echter dat er geschiktere kandidaten te streamen zijn: in dit artikel hebben we de allerbeste oorlogsfilms op Netflix voor je op een rijtje gezet.

Flix Patrol

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.