Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 16 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

House of the Dragon moet 4 dingen leren van Game of Thrones

Het huidige pronkjuweel van HBO Max wordt in zowat alle huiskamers ter wereld bewonderd, maar House of the Dragon is zeker geen afgewerkte diamant. Vier dingen die serie kan leren van zijn oudere broertje.

* Dit artikel kan spoilers bevatten!

Laten we eerlijk zijn: Game of Thrones heeft niet het spetterende einde gekregen dat het verdiende. Maar laten we ook niet vergeten dat de fantasyreeks – op de laatste twee seizoenen na – niets minder dan fantastisch was. Ook van de prequel spat de kwaliteit af. Bekijk hieronder de trailer van de voorlaatste aflevering van het eerste seizoen.

Toch zal House of the Dragon nog een aantal boterhammen moeten eten om tot aan de enkels van zijn grote broer te groeien. Gelukkig krijgt het stokpaardje van HBO Max daar meer dan waarschijnlijk genoeg tijd voor. Welke dingen moet House of the Dragon beter afkijken van Game of Thrones? En nee, daarmee doelen we niet op de slechte gewoontes zoals CGI-blunders en slechte belichting.

House of the Dragon vs Game of Thrones

Na een uitgebreide poll bij de Manners-redactie zijn we tot de volgende vier conclusies gekomen, in oplopende volgorde van belang.

1. Voorspelbaar?

De genialiteit van Game of Thrones lag grotendeels in het feit dat niemand kon voorspellen welke kop er ging rollen. Waarschijnlijk dacht je – net als wij – tot de allerlaatste seconde dat de nek van Ned Stark gespaard zou blijven. Game of Thrones was dan ook een van de eerste series die er niet voor terugdeinsde je favoriete personages zonder pardon tot moes te slaan.

Het is een mes dat aan beide kanten snijdt. Zijn we als publiek te ongevoelig geworden door series als Game of Thrones? Het is in ieder geval opmerkelijk dat nog geen één van de protagonisten in House of the Dragon zijn hoofd heeft verloren. Uiteraard blies Viserys in de achtste aflevering zijn laatste adem uit, maar dat kon je vanwege zijn mysterieuze ziekte in de eerste aflevering al zien aankomen. Niets verrassends dus. Nog niet althans.

2. Te veel personages, te weinig aandacht

George R.R. Martin hintte er zelf al naar: het is jammer dat de relaties tussen sommige personages niet dieper uitgewerkt zijn. Hoezo is Daemon plots een goede huisvader na zijn huwelijk met Laena? Of beter nog: herinnert iemand zich hoe de (biologische) vader van prinses Rhaenyra’s kinderen eruit ziet?

harwin strong, house of the dragon
“Luce(rys), I am your father” (Afbeelding: HBO)

Toen Laena Velaryon en Harwin Strong beiden levend verbrand werden, was het als kijker dan ook heel moeilijk om een sikkepit te geven om hun dood. Wie zijn die mensen? En dat leidt ons naar het volgende kritiekpunt op House of the Dragon dat aan de oorzaak ligt daarvan.

3. De beruchte time jumps

Deze had je waarschijnlijk al zien aankomen. Om het volledige verhaal van de Dance of the Dragons uit de doeken te doen, zouden er volgens Martin minstens dertien afleveringen per seizoen nodig zijn. Met slechts tien stuks, hebben de showrunners uit noodzaak beslist om tussen de meeste afleveringen de tijd fors vooruit te spoelen.

Nieuwe cast, House of the Dragon
Wie is dat op Rhaenyra haar draak?! (Afbeelding: HBO)

Er zijn al liters digitale inkt gevloeid over de vele time jumps en wijzingen van de cast in House of the Dragon. En niet altijd even positief. Wat in principe bedoeld is als een narratief instrument die vaart aan het verhaal moet geven, kan ook averechts werken. De binding tussen de kijkers en de personages lijkt wel verwaterd. En gaat het verhaal dan echt zo snel?

4. Te langzaam

Waar we eerder al naar verwezen: iedereen zit al wekenlang te wachten op de onvermijdelijke dood van King Viserys. Zou het geen goed idee geweest zijn om daar meteen in de eerste of de tweede aflevering al mee afgerekend te hebben? Stel je voor dat Bran in Game of Thrones pas in de laatste aflevering van het eerste seizoen verlamd wordt? Geeuw!

king viserys, house of the dragon
Prachtige prestatie Paddy, maar kan je alsjeblieft dood gaan? (Afbeelding: HBO)

Met een vroegtijdige abdicatie van Viserys zouden er geen time jumps nodig geweest zijn (flashbacks kunnen ook). En konden we per direct op het puntje van onze stoel gaan zitten. We snappen dat het eerste seizoen vooral als set up moet dienen voor de rest van het verhaal, maar het is ook niet de bedoeling om te ver achterover te leunen en op de bank in slaap te vallen.

Meer House of the Dragon

Hebben we je honger naar House of the Dragon-lectuur nog niet gestild? Dan kun je er hier een topartikel over verslinden. Of neem een kijkje naar de laatste blogpost van George R.R. Martin waarin hij de serie bewierookt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.